ЧАНАККАЛЕ - ТРОЯ - АСОС - БУРСА - ИЗНИК /НИКЕЯ/ - БУРСА

ЕКСКУРЗИЯ С АВТОБУС ДО ЧАНАККАЛЕ - ТРОЯ - АСОС - БУРСА - ИЗНИК /НИКЕЯ/ - БУРСА
Маршрут: Русе-Чанаккале-Троя-Асос-Изник-Бурса - Русе

Продължителност: 5 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:  04.09.2024 г., 18.09.2024 г., 30.10.2024 г.


Цена от: 455 лв.

Програма

 

ЕКСКУРЗИЯ С АВТОБУС ДО ЧАНАККАЛЕ - ТРОЯ - АСОС - БУРСА - ИЗНИК /НИКЕЯ/ - БУРСА

Автобусна програма: четири дни /3 нощувки със закуски и вечери !!!

Цена от Разград,Русе ,Велико Търново -455.00лв
Габрово,Казанлък ,Стара Загора -445.00лв

Дати:
21.03-25.03.2024;
03.04-07.04.2024;
04.09-08.09.2024;
18.09-22.09.2024;
30.10-03.11.2024

Ден първи:

Отпътуване от паркинга на ЖП Гара Русе в 21.00ч. Нощен преход.


Ден втори:

Пристигане в Чанаккале. Чанаккале е пристанищен град в Западна Турция и административен център на прострелия се на два континента вилает Чанаккале. Разположен е на азиатския бряг на пролива Дарданели (в миналото Хелеспонт), свързващ Мраморно и Бяло море, в най-тясната му част. Населението на града е около 190 хил. души.
Градът дълго време е носил името Дарданелия, от където произлиза и името на протока. Сегашното название на града подсказва, че в миналото е бил център на грънчарството. В превод Чанаккале означава „Грънчарска крепост“.
През 1451 завоевателя на Истанбул, султан Мехмет е построил две крепости: една в европейската част на пролива под Килитбахир и в азиатската част под Чименлик. Днес в тези крепости се помещава военният музей посветен на битката при Чанаккале през 1915 г., една от най-известните битки от Първата световна война. Тогава под пълководството на Мустафа Кемал Ататюрк турската армия успява да защити територията си от чуждите войски и града печели името ”Чанаккале – непревземаемия”.Настаняване в хотел . Следва пешеходна обиколка на централната част на Чанаккале.
Посещение на военно-морския музей, крепостта Чименлик (откъдето е започнала историята на града) и часовниковата кула .Свободно време за разходка в стария център и търговските улички. Вечеря. Нощувка.


Ден трети:

Закуска. Отпътуване за Троя - град разположен на източния бряг на Егейско море, в северозападната част на Мала Азия. Най-популярен в света е с това, че е бил център на легендарната Троянска война, описана в гръцкия епичен цикъл „Илиада“ от Омир. Градът е добавен към Списъка на световното културно наследство на Юнеско през 1998 година.
Троя е забележителност, която се намира по бреговете на провинцията Чанаккале. Археологическите проучвания доказават, че градът е имал активно и будно население през множество древни епохи – още от Античността до ден днешен. Първите сведения за съществуването му датират от 3 век пр. Хр. Троя привлича посетителите най-вече с легендарната история за Троянската война и митът за хубавата Елена. Едва ли има човек, който да не е чувал най-великата любовна история, история за богове и герои, за най-прочутия войн на земята и за най-красивата жена.
За спомен можете да си вземете сувенири от безбройните сергии, примамващи с интересни и оригинални подаръци.
Отпътуване за Асос .Вероятно не е случаен факта, че точно в древния град Асос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море, Аристотел полага основите на първата школа по философия. Днес Асос се нарича Бехрамкале. Известният просветен център на античността се намира на територията на модерна  Турция в провинция Айвалък, на 87 км  южно от Чанаккале и Дарданелите. Очарованието на гледката обаче продължава да е неземна и опияняваща. Безкрайно море, сред което ясно се откроява формата на остров Лесбос, бистра като сълза вода и ... най-прекрасните залези. Историците предполагат, че мястото е било населено от хората още 7 век преди Христа.  И днес градчето ревностно пази автентичния си вид. Хълмът е покрит с многовековни каменни къщи, а стръмните тесни сукаци са покрити с павета, които създават усещанетo, че са положени още от времето на прочутия античен мъдрец Аристотел. На върха се намира удивителния храм на Атина.Акрополът е посторен през VI в. Пр. Хр.  Заобиколен е от 3 метрови крепостни стени и антична порта, която и днес е в прекрасно състояние. В близост до храма ясно се виждат останките от някогашния амфитеатър, ориентиран към морето и остров Лесбос, големите монументални камъни от основите на агората, римския некропол и редица още по-малки древни постройки. Отивайки до Асос не можете да не слезете и до старото пристанище, което е разположено в прекрасния залив Ердемит точно в подножието на хълма с атинския храм. Стръмният скалист бряг изненадващо прехожда в широк кей с просторна равна ивица. Тя е  застроена с долепени една до друга кокетни масивни сгради, заобиколени от множество цветя, буйна средиземноморска растителност и малки романтични ресторантчета.
: Посещение на руините на Асос, Храма на Атина .Отпътуване за Бурса .Пристигане в град Бурса .Вечеря .Нощувка .


Ден четвърти:

Закуска. Днес ще посетим още една стара османска столица - град Изник, старата Никея. Разположеният на езерото Изник на малоазиатския бряг срещу Истанбул град, получава древното си име Никея през 322 г. от генерал Лизимах, който го кръщава на името на съпругата си. Градът е важен за Християнството, защото е домакин на Първия Вселенски събор, на който е приет Символа на вярата. Днес, разположеният на брега на едноименното езеро град, е известен с историческото си минало, фаянса и маслините си. Разходка в Изник. Първо ще видим църквата-музей "Св. София". Именно тук през 787 г. се събрали епископите от Източната Римска империя, за да разрешат спора за изображенията и да позволят почитането на иконите. Следва посещение на Археологическия музей, настанен в сградата на Приюта Нилюфер Хатун. Построен е от Султан Мурад I, в чест на неговата майка и бил един от най-красивите примери на Османската архитектура и изкуство през XIV в. Днес Изник е център на производството на керамика, ще разгледаме фабрика за керамика, а след това Античния театър на брега на езерото. През 2016 г. археолози откриха на дъното на езеро Изник, близо до брега потънала църква, която ще бъде превърната в подводен музей.Връщане в град Бурса .Нощувка.Вечеря .


Ден пети:

Закуска . Панорамна обиколка на Бурса. Градът е четвъртият по големина град в Турция и е една от старите столици. Намиращ се на пътя на коприната, в своето минало Бурса може да се похвали, че е бил един от центровете в производството на меката, луксозна материя, с която са се обличали турски и европейски монаси. Днес градът, който се намира в подножието на връх Улудаъ е зеленото сърце на страната, прекрасна смесица от древна архитектура и модерно строителство. Тук можете да видите най-красивите джамии, живописни квартали и ориенталски пазари. Ще разгледаме известната Улу Джами, забележителна с 20-те си малки купола, с фонтана и 192-та калиграфски надписа по вътрешните стени. Следва Зелената джамия, отвън украсена с бял мрамор, а вътре с плочки в зелени и сини нюанси. Ще видим крепостните стени и Гробницата на основателите на Османската империя Осман и Орхан. Няма да пропуснем и една от вай-важните забележителности в Бурса – известният пазар на коприна Коза Хан – истински ориенталски базар с множество магазинчета, предлагащи копринени шалове за всички вкусове. Тук има много кафенета, където ще починем от обиколката с чаша ароматен чай или кафе с неповторимите местни сладкиши.Отпътуване за България –Пристигане късно вечерта в  Русе .


Цената включва:


-1 нощувка със закуска и черя в  в хотел 3*/4* -Чанаккале
-2 нощувки със закуски и вечери в хотел FERRO -4*или подобен -Бурса .
транспорт с лицензиран превозвач;
Екскурзоводско обслужване-местен екскурзовод на български език ;
Екскурзия до Троя
Екскурзия до Асос ,
панорамна пешеходна обиколка на централната част на Чанаккале с местен екскурзовод ;
панорамна пешеходна обиколка на Бурса с местен екскурзовод ;
екскурзия до Изник с местен екскурзовод

Цената не включва:

Медицинска застраховка-медицински разходи в чужбина с покритие и COVID-19 към ЗК“Лев Инс „АД;
Застраховка допълнително покритие : отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя ;
Входни такси за посещаваните обекти по програмата :Троя-................... ,руините на Асос ..................,Храма на Атина -.................. , Посещение на военно-морския музей,крепостта Чименлик-.............................

Доплащане за единична стая – 150 лв. за три нощувки;


Такса прекратяване:


ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 14 до 0 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;
Офертата е валидна при група от минимум 40 човека.
Срок за уведомление за не достигнат минимален брой туристи - 7 дни преди датата на отпътуване.
Фирмата си запазва правото на промяна на пакетната цена при драстична промяна цената на горивото, но с не повече от 5% над оферираната цена. Фирмата си запазва правото за разместване посещенията на предложените обекти и при невъзможност за посещение на някои от тях да се заместят с алтернативни такива.
ЗАБЕЛЕЖКА:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация.
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като
цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 

Цени

Дата Възрастен Единична стая
21.03.2024 г. 455 лв. 605 лв.
03.04.2024 г. 455 лв. 605 лв.
04.09.2024 г. 455 лв. 605 лв.
18.09.2024 г. 455 лв. 605 лв.
30.10.2024 г. 455 лв. 605 лв.


Хотели по програма
Чанаккале, Турция