Екскурзии с автобус

Анадола –древен ,мистичен ,завладяващ !! Месопотамия , реките Тигър и Ефрат –места със спиращи дъха гледки ,история ,феномени ,бит и култура ….
Маршрут: Маршрут:Русе –Велико Търново –Стара Загора –Анкара –Хатуша –Кахраманмараш –Шанлъурфа-Гъобклитепе-Харран-Мардин-Диарбекир-Кяхта-Адъйяман-Газиантеп-Юргюп-Ескишехир

Продължителност: 11 дни / 7 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 


Цена от: 1350 лв.

Програма
Дати:
20.10-30.10.2023

Маршрут:
Русе –Велико Търново –Стара Загора –Анкара –Хатуша –Кахраманмараш –Шанлъурфа-Гъобклитепе-Харран-Мардин-Диарбекир-Кяхта-Адъйяман-Газиантеп-Юргюп-Ескишехир

Забележка при 20 записани туриста –организиран транспорт от София и Пловдив!!!

Ден първи :
Отпътуване в 20.00ч от гр.Русе от паркинга на ЦЖПГара до Митница посока Велико Търново –Стара Загора –Анкара .Нощен преход .

Ден втори :
Пристигане в гр.Анкара - столицата на Турция и вторият по големина град на територията на ориенталската перла. Мястото краси популярна хълмиста местност в централната част на страната. Още от 1923 година Анкара е главният административен център на Турция, а днес тя е също и  индустриален и търговски център на областта. Сред основните места, които всеки турист непременно трябва види с очите си посетил Анкара са : Мавзолеят на Ататюрк, Дворецът „Канкая“, най-високата структура в града - кулата "Атакуле", най-голямата джамия - Коджатепе и останалите многобройни светилища, датиращи още  периода 12-15 век. Сред другите важни спирки от нашето пътуване се нарежда също „Музеят на анадолските цивилизации“, познат в цял свят със своята изобилстваща колекция от разнолики артефакти, сред които се открояват съкровища от ерата на палеолита, неолита, както и от праисторическата ера. Не са за подценяване също и множеството древноримски съкровища като храмът на Август и Рим, Римските бани, величествената колона на „Юлиан“ и руините от старинната Цитадела.Настаняване в хотел-централен.Свободно време .Вечеря .Нощувка.

Ден трети :
Закуска /от 7.00 до 08.00ч/.Отпътуване за гр.Хатуша .Хетите са една от големите цивилизации властвали в древността в Анадола. Хетската империя е оставила много следи по тези земи но най-важният монумент на тази империя е столицата Хатуша.
Основите на хетската империя са поставени още през хиляда и 600ната година преди новата ера. Столицата на хетската империя Хатуша се намира в границите на окръг Чорум. Столицата е разделена на Горен град и Долен град. В Долния град е живело простолюдието и тук се е намирал най-големият храм в империята.
В горния град има много малки храмове и той е обграден от крепостна стена с четири порти. Портата с лъвовете е била украсена с две издялани от камък лъвски статуи.
Храмът Язълъкая намиращ се на два километрна от руините на Хатуша е бил най-величественият храм на хетската столица.
Скалнте млокове на храма са украсени с релефи на хетски богове и богини.
Обяд в Хатуша –включен в цената ./супа леща ,пъстърва на скара или пилешки шишчета или кюфтета на скара –по избор и вкис .сладки и плодов десерт /След обяд отпътуване за Кахраманмараш .Пристигане към 20.00ч .Настаняване в хотела .Вечеря .Нощувка .

Ден четвърти :
Закуска 7.00-7.55ч/Отпътуване в 08.00ч за Урфа .Разглеждане на археологическия музей в Урфа и разглеждане на музея на музайките .След тове се отправяме към езерото с рибите и мястото на кладата на пророка Авраам. Древната Зеугма е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място било арена на майстори, които се съзтезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии. Мозайките на Зеугма са с удивително качество и изящество, но една малка фреска се превръща в загадка, гордост, а вече и емблема на града – Лицето на Менада! Тя е измайсторена с такава деликатност, че напомня на великия Леонардно Да Винчи. Очите на момичето те фиксират независимо къде се намираш в залата. И до ден днешен има спорове на кого принаджелжи това лице. Не са малко хората, които смятат, че това е портрет на Александър! Други смятат, че това е момиче – циганка и затова всички я наричат така. Отговорът на тази загадка може да се появи скоро, тъй като ще бъдат събрани на едно място, за първи път след повече от век, останалата част от фреската – тялото, която се намира в САЩ. /Разглеждане ок. 1 ч./

Миналата 2019г. е обявена от Министерството на културата и туризма на Република Турция за година на Гьобекли тепе и широко отворя врати за нас!
Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Определен в началото като неолитно селище, със следи от византийски и ислямски гробища, чудният мегалит се извисява на около 300м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за човешко население, трайно населявало Гьобекли тепе, той вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.
Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тези на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове са дали повод на някои изследователи да смятат, че това не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия. И да спрем до тук, всичко останало на място, но завършваме с думите, че изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация. /Разглеждане около. 1,5 ч./

Отправяме се към районът на Урфа, понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци. Отправяме се към най-голямата местна забележителност на Урфа –езерото с рибите или Балъкгьол.Според легендата цар НЕМРУД ,който се страхувал от Авраам го осъдил на смърт,като го хвърлил на клада .Господ превърнал огъня във вода ,а въглените в риби .Езерото ,което се появило и се захранва от естествен извор ,си е там и до ден днешен.
Настаняване. Разходка и свободно време. Вечеря.Нощувка.

Ден пети :
Закуска 07.00-08.00ч.Отпътуване за Мардин - турския Ерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия, следващият уникален град в турския югоизток! На арамейски името означава „крепост“. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества – Сурияните. Мардин и стъпаловидно разположените му сгради, изградени от златист вулканичен камък и сливащи се с хълма, както и богатата им декорация, превръщат града в истински архитектурен шедьовър. Мардин е странно, приказно място, което не прилича на никое друго!
Заедно, ще имаме уникалната възможност да разгледаме забележителностите на града: Голямата джамия – Улу  Джами или най-важния религиозен храм в Мардин, Зинджирие медресеси – ислямско училище, красива сграда с декорации на стени и тавани от 1385г., църквата  Кърклар – Свети четирдесет мъченици, построена през 569 г. и други православни църкви, Археологическия  музей на  Мардин с богата и подредена колекция, старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“.Отпътуване за Диарбекир.Фотопауза на моста над река Тигър .Следва разглеждане на Диарбекирската крепост .
Настаняване в хотел в старата част на града –Диарбекир.Вечеря .Нощувка.

Ден шести :
Закуска .Пешеходна обиколка с местен гид в стария град /Джамията Улу,Арменската църква ,Археологическия музей и панорамната площадка с изглед към градините Хавсел. Крепостта на Диарбекир и Градините Хевсел, както и античният град Ефес  са новите попълнения към съкровищницата на ЮНЕСКО. Свободно време .Отпътуване за Кяхта .От там се отправяме към върха Нумруд.От мястото ,където си купуваме билети за Немруд до върха се изкачваме пеш времето е около-30-35 минути .разглеждаме статуите на боговете около гробницата на Антиох IТеос Камаген . Отнасяме със себе си снимки и емоции за цял живот!Връщане в Кяхта .Отпътуване от Кяхта за Адъйяман.Настаняване в хотел .Вечеря.Нощувка .

Ден седми :
Закуска .Отпътуване за Газиантеп-Юргюп. Отправяме се към Юргюп – град, скрит в прелестната турска местност Невшехир, чието население наброява около 14 000 души. Той се намира в пределите на удивителната местност Кападокия и може да се похвали с факта, че около него са едни от най-красивите места в цяла Турция. Мястото ще ви очарова още в мига, в които прекрасите границите му и ще ви държи в тази приятна еуфория до самото му напускане! Сигурни сме, че ще останете с дълбоки впечатления за прекрасната архитектура и уютен местен облик на градчето!
Само на няколко крачки можете да откриете скалното селище в Гьореме или да летите с балон, наслаждавайки се на удивителните пейзажи над цяла Кападокия! Тук е мястото, където можете да си подарите незабравими преживявания!
Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири, наблюдаването на оригиналът на изкуството „Ебру“ – да рисиуваш върху вода, ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия!
Настаняване и вечеря в хотела.Нощувка .

Ден осми:
Закуска .Отпътуване за Юргюп. . По пътя посещение на подземния град Деринкою или Каймаклъ (един от общо 36-те), обитаван 5 в. пр. Хр.-входна такса -40,00ТУРСКИ ЛИРИ , състоящ се от 9 етажа, свързани с каменни стълбища. В древността в града е имало кухни, мазета, винарни, столови, водоизточници, складове за маслини. За да се предпазят от враговете хората, живеещи в града, търкаляли големи каменни блокове, за да запушат изходите. Посещение на Грънчарски център. . Разглеждане на Червената долина на Дервент с причудливите вулканични образувания и скалните църкви в Гьореме /входна такса -45 турски лири /от 8 век. Настаняване в хотел .Вечеря По желание - посещение на Дервишко представление -25.00 евро на турист. Нощувка.
Ден девети:Сутринта в инетравла от 04,30-08,00ч полет с балон над Кападокия /около 120 евро -140 евро/Закуска .Отпътуване за Екскишехир. Кратък престои и фотопауза на Соленото езеро.
Пристигане към 17,00ч .Настаняване в хотел .По желание - разходка с гондоли по река Порсук /40.00 лири на турист /.Вечеря .Нощувка .

Ден десети :
Закуска . Панорамна обиколка на Ескишехир-парка Сазова със замъка на призките, пиратския кораб, зоопарка и аквариума, Старият квартал с къщи от времето на Османската империя Одунпазаръ и чаршията на стъклото. Свободно време.Отпътуване за България към10.30ч
Пристигане в полунощ в Стара Загора ,рано сутринта на 11 ден в Русе .

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
Транспорт с лицензиран автобус
Настаняване в изпитани и проверени 3*/4* хотели със закуски и вечери по цялата програма и 1бр обяд !!!
1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Кахраманмараш в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря */при възможност – вечеря в типичен урфа стил/ в Шанлъурфа в хотел 3-4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Диарбакър в хотел 3/4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Адъяман в хотел 4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Юргюп в хотел 3/4*;
1 нощувка със закуска и вечеря в Ескешехир в хотел 4*;

БОНУС:
Обиколка на гр.Анкара , пешеходен тур на български език с професионален гид и с посещение на Мавзолея на Ататюрк ;

БОНУС:
Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);

БОНУС:Туристическа програма в Шанлъурфа;

БОНУС:Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);

БОНУС:Посещение на манастира Дейрюлзафаран;

БОНУС:Туристическа програма в Мардин;

БОНУС:Туристическа програма в Мидят;

БОНУС:Туристическа програма в Адъяман;

БОНУС : Панорамна обиколка на Кападокия;

БОНУС : Панорамна обиколка на Ескешехир с МЕСТЕН ЕКСКУРЗОВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ;

Екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
PCR –тест ,при изискване за влизане в съответната страната ;
Входните такси на посещаваните по програмата обекти;
Доплащане за единична стая – 290 лева;
Медицинска застраховка за лица . до 66 год. – 30 лв при ЗAД Лев ИНС ;
Обяд – местна  кухня от всеки район – около 30 лири / един  обяд/;
Напитки по време на храненията
Разходи от личен характер
Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:
Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп –
Входна такса за Гьобекли тепе –
Входна такса за връх Немрут-
Археологическия музей на Урфа -
Входна такса за подземния град Деринкую в Кападокия –
Входна такса за музея под открито небе Гъореме в Кападокия –
Посещение на ритуала на дервишите и танца Сема в Кападокия (няма включена вечеря и напитки) – 35 евро или
Входна такса на манастира Дарул Зафирач-
Полет с балон от 270евро
Застраховка допълнително покритие: отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя
Застраховка допълнително покритие: за разходите при репатриране на тленни останки при случаите на злополука, болест или смърт – според тарифите на лицензиран застраховател;
лични разходи
Нощно фолклорно заведение „Яшар Баба”– 35 евро. Заведението е под земята и всяка група си има определени места, програмата се изпълнява в средата на ресторанта всички имат възможност да видят танците. Меню: не включва вечеря, само напитки – кока кола, фанта, сиропи, турска ракия, водка, бира и вино. Напитките са неограничени има включени и ядки и через. Програмата започва в 20.30 ч. до 23.30 ч.
Разходка с гондола по реката Порсук –80лири лодка за 4 -ма туристи
входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
Валутен курс: 0,12лв. = 1 TL КЪМ 31,10,2022г.

СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 10 дни преди датата на отпътуване.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
Валиден задграничен паспорт. За лица под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – Нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България – оригинал + копия, валиден задграничен паспорт, акт за раждане.
За страната няма визови, санитарни и медицински изисквания.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
В брой или по банков път. При записване по стандартни цени се изисква депозит – 30% от пакетната цена; доплащане –до 20 дни преди датата на отпътуване.

ЗАБЕЛЕЖКИ: 
При наличие на противоепидемични изисквания – PCR тестове или други наложени рестрикции, туроператора ще уведоми пътуващите и ще им съдейства за осигуряването на всички необходими документи за пътуването .
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗАД „Лев Инс “ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация;

Такса прекратяване: ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване-20,00лв (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 14 до 0 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

АГЕНЦИЯТА не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп в Турция поради: забрана за напускане на страната, невалидни / забравени / документи или други независещи от туроператора причини !
Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!
Настаняването в автобуса е по ред на записване. При желание да си резервирате предни места можете да сторите това срещу допълнително заплащане:
От 5-то място до 8-мо място - 30.00 лв. на седалка се заплаща допълнително.
От 9-то място до 20-то място - 20.00 лв. на седалка се заплаща допълнително.
Туроператора и Превозвача не носят отговорност за загубен багаж или откраднат и забравен по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Цени

Дата Възрастен
20.10.2023 г. 1350 лв.