Екскурзии в България

Екскурзия до Свещарската гробница, Демир баба теке и Абритус
Маршрут: Русе-Сборяново-Разград-Русе

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати:  28.09.2024 г.


Цена от: 45 лв.

Програма

 

Свещарската гробница, Демир баба теке и Абритус

 

Маршрут: Русе-Сборяново-Разград-Русе

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус
 

Дати: 

28.09.2024 г.

 

ПРОГРАМА :

Отпътуване от гр.Свищов в 7.00ч от Русе в 8,00 ч. Отпътуване към Сборяново Историко-археологическият резерват „Сборяново” е уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват е Свещарската тракийска царска гробница. Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). В камерата е било положено тялото на мъртвия владетел. Таванът на камерата се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса. По тавана е изобразена сцена на обожествяване на владетеля.
Свободно време и отпътуване за Демир баба теке.
Демир баба теке се намира в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”. Демир баба (Железният баща) е мюсюлмански светец. Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. Християните също почитат мястото. Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке.
Отпътуване обратно за Разград и посещение на античния град Абритус.
Абритус е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градове в Долна Мизия. Античните автори споменават Абритус във връзка с битката, състояла се в неговата околност през 251 година, в която намерил смъртта си император Траян Деций. През ІV в. е изградена крепост, крепостна стена с 4 порти и 35 бойни кули. В резерват „Абритус” е уреден и археологически музей, в който са експонирани някои от намерените при разкопки в района предмети.
Отпътуване за Русе.


Цената включва:


• Транспорт
• Екскурзоводско обслужване
• Туристическа застраховка


Цената не включва:


• Входни такси
• Лични разходи


ВАЖНО!
Посещението на обектите не е задължително .Входните такси се заплащат на място пред обекта от всеки турист !
• лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
В автобусните екскурзии задължително се спазват епидемичните мерки наложени на територията на Република България
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
За деца до 12 год. -10% намаление от цената

Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 14 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност. Необходими документи за пътуването - валидна лична карта.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!
В автобусните екскурзии задължително се спазват епидемична мерки наложени на територията на Република България .

Такса прекратяване:


ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 14 до 0 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Цени

Дата Русе
28.09.2024 г. 45 лв.


Хотели по програма