Екскурзии в България

Свещарката гробница, Демир баба теке и Абритус
Маршрут: Русе-Сборяново-Разград-Русе

Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати: 


Цена от: 35 лв.

Програма
28.03.2020
09.05.2020
20.06.2020
17.10.2020

Отпътуване от Русе в 8,00 ч. Отпътуване към Сборяново Историко-археологическият резерват „Сборяново” е уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Най-значителното откритие на територията на историко-археологическия резерват е Свещарската тракийска царска гробница. Украсата на гробницата е в духа на елинистичната култура, но пречупена през вижданията и вярванията на гетите (тракийско племе). В камерата е било положено тялото на мъртвия владетел. Таванът на камерата се поддържа от статуи на жени с вдигнати ръце - кариатиди, чиито лица и коси още пазят останките от цветна украса. По тавана е изобразена сцена на обожествяване на владетеля.
Свободно време и отпътуване за Демир баба теке.
Демир баба теке се намира в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново”. Демир баба (Железният баща) е мюсюлмански светец. Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил. Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. Християните също почитат мястото. Според легендите тук е имало древно тракийско селище, българско оброчище и манастир. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке.
Отпътуване обратно за Разград и посещение на античния град Абритус.
Абритус е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градове в Долна Мизия. Античните автори споменават Абритус във връзка с битката, състояла се в неговата околност през 251 година, в която намерил смъртта си император Траян Деций. През ІV в. е изградена крепост, крепостна стена с 4 порти и 35 бойни кули. В резерват „Абритус” е уреден и археологически музей, в който са експонирани някои от намерените при разкопки в района предмети.
Отпътуване за Русе.

Цената включва:
  • Транспорт
  • Екскурзоводско обслужване
  • Туристическа застраховка

Цената не включва:
  • Входни такси
  • Лични разходи

.Забележка:
Входните такси на посещаваните обекти са актуални към момента и туроператорът не носи отговорност при евентуална тяхна промяна!

Начин на плащане:
В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 10 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност. Необходими документи за пътуването - валидна лична карта.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!


Цени

Дата Русе
28.03.2020 г. 35 лв.
09.05.2020 г. 35 лв.
20.06.2020 г. 35 лв.
17.10.2020 г. 35 лв.