Самолетни и автобусни уикенди и екскурзии за празнични и почивни дни

Русе-Гюргево-Комана-Гюргево
Продължителност: 1 дни

Транспорт: Автобус

Дати:  30.10.2022 г.


Цена от: 30 лв.

Програма
Програма:
Отпътуване от Русе, от Централна ЖП гара в 7,30ч.
Спиране на пристанище Гюргево, поклонение пред паметната плоча на Христо Ботев, мястото, откъдето на 16 май 1876г. се отправя с кораба „Радецки” за България. Панорамна разходка в Гюргево, на път за Комана.
Община Комана се намира на около 45 км от Русе. Преди векове местността била пресечна точка на Османската, Руската и империята на Хабсбургите .Тя е част от Природният парк Комана, който се радва на изключително биологично разнообразие и живописен пейзаж. Блатото Комана, разположено в парка и делтата на р. Няжлов, привлича ята от различни птичи видове (141), специфични за Делтата на Дунав. Там има и орнитоложка обсерватория. Паркът предлага 10 тематични маршрута с начални отправни точки от Кълугърени, Комана, Михай Браву, Ислаз, Мъгура-Збою.
Сред културните атракции на зоната се нареждат Манастирът Комана и т.н Хартиена мелница, също в Комана.Не по-малко атрактивен е Комплекс „Casa Comana” /Каса Комана/, който се намира в Природен резерват Комана и в околностите на Neajlov Delta. Разполага с модерен СПА център и приключенски парк с различни възможности за забавление.
Манастирът Комана е построен от Влад Цепеш в 1461 година като манастир-крепост, който обаче се разрушава към края на XVI век. Мястото, на което и бил издигнат манастирът е било някога остров сред блата.Възстановяване и съживяване на светата обител започват едва през 1854 година. Църквата на Манастира Комана, с покровител Свети Николай е възстановена през XIX век. През 1908 година, целият архитектурен комплекс е възстановен под грижата на Комисията за Исторически Паметници, за да потъне отново в разруха, особено след втората световна война. През 1932 година, въз основа на насоките дадени от най-изведстният румънски историк и политик, великият Николае Йорга в 1919, в двора на манастира е построен Мавзолей на Героите паднали в Първата Световна Война. Манастирът е действащ мъжки манастир, а от няколко години заработи и атрактивен Исторически музей на открито, с арте факти, свързани с Влад Цепеш Дракула и рода му.Има хипотеза, че той е погребан в двора на манастира.
Манастирът разполага с богат сувенирен магазин, в който се предлагат и продукти, приготвени от монасите – манастирско вино, сладка и конфитюри, типични за зоната.
В Комплекс „Casa Comana” /Каса Комана/, повечето продукти, които се използват в кухнята, идват директно от екоградината на меродиите, както я нарича собственика на имението Гелу Паламару. Отглежда се всичко – лавандула, риган, розмарин, босилек, стевия. Срещу сумата от 2 евро всеки може да напълни кошница с каквото си поиска. Но това е по-скоро "подправка" за големите. Децата, а и възрастните, искат да са в парка на приключенията. Той има седем трасета с различни нива на трудност. Най-голямото предизвикателство и приключение се оказва въжената лента - "тиролина", най-дългата в Румъния, цели 120 метра.
Тя минава над езеро, а под нея се намира и мостът на желанията. "Заключваш катинара, пускаш ключа във водата и мечтата ти се сбъдва.Приключенският парк включва стрелба с лък и уроци по езда, разходка с лодка или каяк, полет с мото-парапланер, разходки с файтон,велосипеди.
Близо до комплекса може да се посети създадената преди 8 години т.н. Хартиена мелница или Фабрика за хартия, създадена от Асоциацията на хартията. 10-те творчески работилници се основават на занаятите, практикувани в традиционното румънско село: тъкане на стан, преработка на тръстика и папура, ковачество, керамика и дървообработване, традиционна кухня, мелница и пекарна, но също и ръчно изработена хартия, ръчен печат и книговезки умения.
Така през 2011 г. в Комана е открита малка работилница-музей, специално място в Румъния, посветено на старите професии в областта на книгите. Хартиената фабрика е привлякла повече от 12 000 деца и възрастни през 7-те години от създаването си. https://www.moaradehartie.ro .
Свободно време за разходка и обяд .Отпътуване за Гюргево и посока Русе .
Всички такси за обекти са към дата 31,10,2019г.При промяна от страна на Репубика Румъния ще бъдат актуализирани в програмата .

Цената включва
Транспорт с туристически автобус
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва
Органзизиран обяд в комплекс „Casa Comana”
Входна такса за Музея на хартията: възрастни - 15 RON, пенсионери - 10 RON
Медицинска застраховка

Допълнителна информация:
Необходими документи -валидна лична карта най – малко 6 месеца. За лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено пълномощно от двамата или липсващия родител, акт за раждане и ксерокопие на тези документи и задграничния паспорт или личната карта.
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ за осъществяване на пътуването: 18-40 човека
СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца от датата на пътуване . За лица под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – Нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България – оригинал + копия, валиден задграничен паспорт, акт за раждане. За страната няма визови, санитарни и медицински изисквания.
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване по стандартни цени се изисква депозит – 50% от пакетната цена; доплащане – 20 дни преди датата на отпътуване.
АГЕНЦИЯТА не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп в Турция поради: забрана за напускане на страната, невалидни / забравени / документи или други независещи от туроператора причини !

Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!
Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Туроператора и Превозвача не носят отговорност за загубен багаж или откраднат и забравен по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа .

ВАЖНО: Относно медицинската помощ – Туроператора и Фирмата - партньор , могат да окажат съдействие в случай на нужда от медицинска помощ, но не са страна и не носят отговорност при неспазване на Общите застрахователни условия от Застрахователя или негов Представител .

Пунктове за отпътуване и връщане от различните градове :
Отпътуването от Шумен,Варна,Разград, , Стара Загора, Габрово и Велико Търново, се осъществява при минимум 15 туриста от съответния пункт.
Забележка: Преминава се през различните градове само ако има записани туристи от там.

ЗАСТРАХОВКИ:
Туроператор „Вени Травел – Венелина Рачева“ има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател ЗК“ЛЕВ ИНС„ АД със седалище и адрес на управление: София, бул. „Симеонско шосе“ 67 А, и с полица 13062110000221 от 10.03.2021 г. валидна от 00:00 часа на 13.04.2021 г. до 24:00 часа на: 12.04.2022 г.
Възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ, покриваща разходите за анулиране на пътуването поради здравословни причини на пътуващия и негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Съгласно Общите условия по застраховка "Помощ при пътуване", задължение на Застрахования при настъпване на застрахователно събитие е да уведоми асистиращата компания не посредственo /до 24 часа/ след настъпване на злополуката /акутното заболяване/ чрез обаждане на телефона, посочен на травелпака и в инструкциите, давани на клиентите, както и да изпълни указанията на асистиращата компания, представител на Застрахователя. Само след непосредствено информиране на застрахователната компания и координирането от нейна страна на Вашите действия, ще Ви бъде предоставено безплатно /или с последващо компенсиране на разходитe/ обслужване в съответствие със застрахователната полица.

Места за отпътуване и връщане :
Разград –Автогара Разград
Русе – паркинг на Централна ЖП гара
Велико Търново – пред хотел „Етър“
Габрово – Бензиностанция „Лукойл“ до Дома на „Хумора и Сатирата“
Стара Загора – бензиностанция ОМВ до Автогара

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Туроператор „Вени Травел – Венелина Рачева“ има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател ЗК“ЛЕВ ИНС„ АД със седалище и адрес на управление: София, бул. „Симеонско шосе“ 67 А, и с полица 13062110000221 от 10.03.2021 г. валидна от 00:00 часа на 13.04.2021 г. до 24:00 часа на: 12.04.2022 г.Цени

Дата цена на турист
27.03.2022 г. 30 лв.
30.04.2022 г. 30 лв.
29.05.2022 г. 30 лв.
26.06.2022 г. 30 лв.
31.07.2022 г. 30 лв.
27.08.2022 г. 30 лв.
25.09.2022 г. 30 лв.
30.10.2022 г. 30 лв.