Пътепис - Остров Тасос

 Сигурно много от вас вече са били на остров Тасос или поне са чували по нещо за него, но колко от вас знаят, че там се намира находище на мрамор? Както и един потаен и красив малък плаж, обсипан с множество малки мраморни камъчета и бял пясък.Днес реших да ви напарвя една Виртуална разходка на острова :

Описание, информация, фериботи и забележителности на Тасос.
Тасос е екзотичен гръцки остров, разположен в северната част на Егейско море, на няколко километра от континента. Най-близка точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.
Богат на злато в древността, днес Тасос богат е на история, на култура, богат е на пейзажи и на гостоприемство. Пясъчни плажове, скалисти плажове, мраморни плажове и едно безкрайно, синьо и топло море. Слънце, залязващо в Егейско море и мека топлина, която не идва само от слънцето. Освен, че е опасан от кристално сините води на Егейско море, Тасос крие в недрата си и множество руини от антични градове и е обвит в легенди, които му придават допълнителен чар.
Но Тасос не е само море и руини - много от съкровищата му не са на брега. Сенчести таверни в горещите следобеди, гъсти зелени гори и куполообразна планина, чийто, обрасъл във вековни гори, връх Ипсарио успява да се издигне на над 1200 м над нивото на морето, въпреки че диаметърът на острова е само някакви си двайсетина километра.
Всъщност островът е формиран от мрамори, гнайси и шисти от родопския масив, а мраморът му се слави още от времето преди Христа. Обраслите в зеленина склонове на Тасос са скътали в пазвите си красиви, стари планински села, закътани далеч от набезите на пиратите в миналото. Панагия – с близки една до друга къщи, където комшиите са могли да бягат, прескачайки по каменните покриви, колоритното Казавити, в което човек не само може да се полюбува на старинните къщи и църкви, но да се потопи в тишината, огласяна само от лястовиците и течащата планинска вода и забележителния заспал във времето Теологос, в който стародавната архитектура е съхранена, а традициите и обичаите - още живи, са само три от тях.
Островът е известен с безкрайните маслинови гори (повече от 1 млн. дървета), добивания млечнобял мрамор и с прочутия със своя аромат студено пресован зехтин. Не по-малко внимание заслужават обаче виното, пчелният мед и гостоприемството на местните хора. Населяван още през каменната ера, Тасос е известен от дълбока древност, когато островът се славел със златните си мини и бил наричан „Атина на Севера”.
Широк от запад на изток по-малко от двайсет километра, а дълъг от север на юг почти двайсет и пет, Тасос има площ от около 385 кв. км и се обикаля за по-малко от сто километра по околовръстно шосе, предлагащо множество живописни гледки. В своята северна част Тасос е покрит с неочаквано гъсти за един гръцки остров борови гори, като тъмнозеленото на южните иглолистни видове прелива в наситено синия цвят на морето. В южната част на острова растителността е доста по-бедна, а склоновете по-стръмни и каменисти. Затова пък повечето хубави, макар и малки, пясъчни плажове са именно там – в дъното на някое дълбоко врязало се в сушата заливче.
От Керамоти до Тасос пътят с ферибот отнема 30 минути. От Кавала до Тасос се пътува час и 45 минути с ферибот и 45 минути с кораб с подводни криле. Остров Тасос няма собствено летище поради релефа си - планината просто не е оставила място за летище. Затова островът се обслужва от Международното летище на Кавала (KVA), намиращо се на 30 км източно от Кавала, до Хрисуполи - само на 11 км от Керамоти. Другото сравнително близко международно летище е Солун (SKG) на около 200 км. То поддържа редовни линии с почти цяла Европа.

През лятото до Кавала се стига по въздух с редовни полети от Атина (два пъти на ден, с продължителност 50 мин), Виена, Берлин и Щутгарт, както и с чартърни полети от повечето европейски столици. Международното летище на Кавала (KVA) е само на 12 км от Керамоти, откъдето до Тасос се стига с ферибот. За точния маршрут от летището, както и от двете отбивки на автомагистралата, до Керамоти, От Керамоти до остров Тасос се пътува с ферибот за 30 минути.
В Тасос е много по-спокойно, отколкото на останалите популярни гръцки острови.
На популярните сред туристите острови като Крит, Корфу, Миконос и Санторини има много повече лукс и забавления, но и цените са солени. Тасос, обаче, е различен вид остров. Той остава относително незасегнат от комерсиализацията със запазена природа. Дори и "големите" градове като "столицата" Лименас, както и Лименаря предлагат сравнително спокойна атмосфера.
Тасос - малък на площ, но богат на история.
Били ли сте в някоя част на Гърция, която да не е богата на история? Не мисля! Тук, в Тасос, има отличен археологически музей и много руини, които може да проучите. Настрана от древната митология, вие също ще откриете, че този гръцки остров има исторически връзки с Турция, Египет и нашата страна България.
Морето край Тасос е идеално за гмуркачи.
Има предимно скалисто дъно, което предполага различни видове риби, морски кончета, морски звезди и други обитатели на Егейско море. Но ВНИМАНИЕ: в скалистите места има много морски таралежи. Носете специални пластмасови сандали, защото ужилването може да ви развали почивката. Особено внимавайте при нощно къпане, защото през ноща таралежите са най-активни!
Тасос е прочут с производството на маслини, зехтин и пчелен мед.
Казват, че на Тасос има повече от 1 млн. маслинови дървета, някои на възраст над 900 години. Добива се превъзходен, ароматен студено пресован зехтин най-често по традиционен способ. Освен това Тасос е прочут и с пчелния си мед.
Обиколка на Тасос

Остров Тасос е с площ по-малко от 400 кв. км. и околовръстното му шосе е дълго около 95 км. Поради релефа на острова, само няколко пътя навлизат във вътрешността на планината, а нито един не я пресича. За обиколка на острова трябва да се предвиди един цял ден. Изходна точка е столицата Лименас. Вдясно от пътя остава морето, вляво – планината и скалистите образувания на острова. Пътят най-напред стига до Скала Рачони - едно тихо и спокойно местенце.

По-нататък пътят преминава през Принос и за кратко се откъсваме от гледката към морето. Всеки понеделник в Принос има пазар, който е една от атракциите на острова. Освен плодове и зеленчуци, на него се предлагат още дрехи, обувки и домакински принадлежности. Пазарът е достатъчно малък, за да изглежда необикновен и достатъчно голям, за да има оживление и блъсканица.
Продължаваме към Скала Сотирос. Отново напускаме вътрешността. Пътят минава успоредно на морето. Любуваме се на много заливчета във впечатляващо син цвят. Скала Сотирос е пристанището на намиращото се по-навътре по склоновете на планината село Сотирос. Следващия пункт по нашия маршрут е Скала Калирачи най-хубавото от трите малки пристанища до тук.

Пътуваме към Скала Мариес. Не пропускаме възможността да спирате на различни отбивки и да правим по някоя снимки .

По нататък пътят продължава към Лименария – вторият по големина град на острова. Спираме тук – трябва да е станало вече обяд. Обядваме в някоя от живописните таверни край брега, а после се разхождаме по някоя от тесните улички, изпълнени със сергии и магазинчета.

След кратката почивка в Лименария, продължаваме към Потос. Минаваме покрай прекрасния плаж Псили Амос. Преминавае през Астрис и продължаваме към Алики. Вдясно върху една огромна скала е манастирът св. Архангел Михаил. Това е задължителна спирка, не само защото манастирът е интересен сам по себе, но и защото гледката към морето е смайващо красива.

Продължаваме към Алики и пред нас се открива уникално красив пейзаж – два прекрасни залива, разделени от стръмно спускащ се в морето нос. По-големият залив, край който са струпани барчета и ресторанти, се вижда още отдалеч.
По-нататък минаваме през Кинира – с нищо незабележително крайбрежно селце и продължаваме към Панагия. Тук спираме задължително и прекарваме приятни следобедни часове по стръмните улички в живописното село или под сенките на площада, край чучура ледено студена планинска вода в някое от кафе-барчетата на открито.
Накрая посещаваме и плажа Хриси Амудия (Златен плаж), преди да се отправите обратно към изходния си пункт.

Пътепис на ВЕНИ РАЧЕВА .