Пътепис - Метеора

Здравейте приятели ,

Послучай предстоящите СВЕТЛИ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ

Днес ще пътуваме виртуално до нашата южна съседка Гърция

Маршрута  ни е : София-Солун –Паралия Катерини –Метеора –Паралия Катерини –София

Това е един от полярните маршрути  за Гърция ,но и един от препоръчителните  за  туристите ,който не са се докоснали до Осмото чудо на света –МЕТЕОРА .Пътувайки от София към Гърция ние преминаваме  покрай едни от най-красивите места в България .Кресненското дефиле и невероятната му природа .

Кресненското дефиле е една от най-богатите на диви растения и животни територии в България, част от мрежите „Натура 2000“, КОРИНЕ и важна орнитологична зона според Birdlife International. „Освен богато био разнообразие, Кресненското дефиле предлага и множество възможности за практикуване на спорт и активно време сред уникалната природа на района. Най-познат и популярен е, разбира се, рафтингът и каякингът по Струма.

Продължаваме към Петрич .Родното място на леля Ванга е Струмица-градче намиращосе тогава в турската имеперия –тя е родена на 31.01.1911г  но ние продължаваме по посока   местноста Рупите,където тя прекарва по –голяма част от живота си  . Рупите се намират в землището на вулканското възвишение Кожух.

 Още от вратата попадаме  сякаш в място, не съвсем от този свят – обширни зелени поляни, осеяни с цветя, горещи минерални извори, от които мистично се издига пара, дървета с дебели стебла, които  никой и нищо не може да помести и да наруши покоя им.Срещу нас е  къщичката на Ванга, в която е прекарала последните си години, както и нейното наследство – храмът „Св.Петка Българска“, който е сгушен сред избуялата зеленина.

В музейната сбирка разхождайки се и запознавайки се с живота на пророчицата попадам на нещо много интересно ,което казва тя :

„Тя казвала, че мястото е много особено, със специална, силна енергия, която й служела като акумулатор.“

„А Кожух планина, образувала се след изригването на вулкан,“ казвала Ванга, криела голяма тайна.
Тайната най-накрая е разгадана по време на археологически разкопки, когато истината излиза наяве – там се намират останките именно на античния град Хераклея Синтика.Античния град не е включен в програмата ,но в мен се ражда любопитство и правя  бонус на групата и автобуса се отправя  към стария античен град .И пътувайки за там разказвам легендата за този град :Градът носел името на красива девойка, наречена Струмица.

Тя била дъщерята на местния владетел,който управлявал крепоста . Когато градът бил нападнат от татарите-турците , Струмица се качила на покрива на палата, за да види кои са завоевателите. Видяла татарския вожд и се влюбила до полуда в него. Поискала да се срещнат и успяла да излезе от обсадения град през тайни тунели.

Заговорила предводителя на татарите и той я разбрал ,къде е скрит тайният проход.

Така градът бил завзет от татарите, а бащата на Струмица след като разбрал ,за предателството на дъщеря си я проклел душата й никога да не намери покой заради хилядите невинни хора, загинали в неравната битка, а земята да отхвърли тялото й 9пъти.Тогава се явил дервиш ,който казал да я пограбат девет пъти над земята в каменен зид и така земята няма да я изхвърли .Така днес ние оможем да видим гроба на мома Струмица ,крайград Стумица.

Вече е обяд, на ГКПП“Кулата –Промахон „сме .Минаваме проверка и се отправяме посока Солун .Не след дълго стигаме до втория по големина град В Гърция  . По време на пътуването получаваме информация от ескурзоводката за древната история на Елада ,запознавани и с географските забележителности на страната граници ,разположение и квадратура на страната ,почва ,климат ,релеф ,температура ,води ,езера морета и т.н .Надявам се че всички знаете ,че Гърция има втората по големина крайбрежна линия и ,че на територията има две морета :Егейско и Йонийско .. Пристигаме вече в Паралия Катерини –едно малко но кокетно крайморско място .

Гостоприемните домакини вече ни очакват с нетърпение и за много бързо време всеки се настанява в своята стая .Прави впечатление ,че навсякъде има украса –Великденска и то доста добре напарвена ,което ни подсказва ,че гърците са нация ,която почита християнските празници .Вечерта се разходихме по главната улица, разгледахме магазинчетата за сувенири и всякакви джунджурийки ,някой разпускаха от натоварения ден в крайбрежните таверни  .

С утрото дойде така чаканият ден и всички с нетърпение се събрахме в автобуса и потеглихме към нашата цел за деня –Метеора .

Разстоянието от хотела до Метеора е  около 180 км,.Отпътувайки от хотела веднага пред нас се разкри една вълшебна гледка –планината Олимп  . Не след дълго спираме за почивка и къфе за да съберем сили за покоряването на скалните манастири .Продължаваме нашето пътуване и виждам как всеки е залепил лице до стъклото на автобуса и чака с нетърпение да види скалната гора .И ето гигантските черни канари  са с/у нас .В далечината виждаш накацали по върховете им манастирите .

Метеора – едно уникално място, често наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е едно от чудесата на Гърция.Скалите на Метеора се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, Централна Гърция, и на 1-2 километра северно от Каламбака. От 1988 г., Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Метеора означава „висящ във въздуха“. Смята се, че скалите са били заселени още преди 10-ти век от отшелници, които са издалбали в скалите олтари и места за живеене. По-късно пристигат и християнски монаси, които започват изграждането на манастирите. Всички материали за построяването на църквите са били слагани в мрежи и издърпвани горе на ръка.

Интересен факт е, че до началото на 20-те години монасите и посетителите са стигали до самите манастири по въжени , подвижни стълби и кошове , по късно се  издълбани в скалата стъпалата ,по който днес ние се изкачваме .

В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки.

По програма ние ще посетим два манастира , а действащите в момента са 6 манастира .

И така отправяме се към най –величествения и най-посещаван манастир:

Манастирът „Св. Преображение“, известен още като Големия Метеор.Той  е изграден на най-високата скала в Метеора. Това е  е най-големият, най-важният и най-старият манастир. Основан е през 1334г. от монах Атанасий, който изработва и каноните и условията, при които ще живеят монасите на Метеора. И до днес настоятелят на този манастир е неофициален глава на наричания едно време „Литополис Стаги“ (Скалния град). Манастирската църква е изградена във формата на кръст със сложен дванадесетостранен купол, висок 24 метра. Храмът е зографисан през 1552 г. с поразителна серия от стенописи, изобразяващи преследването на християните от римляните.

Следващия манастир по програма е МАНАСТИР „СВ. СТЕФАН“

Той е единственият, до който се стига директно с кола или автобус  и няма катерене на стълби. Днес „Св. Стефан“ е сравнително голям и много красив женски манастир, който процъфтява, благодарение на населяващите го монахини през последните десетилетия. Основан е през 1192 г. и в него се пази черепът на Св. Харалампий. През 1961 година, обаче, манастирът е даден на монахини, които го преустройват, и към днешна дата е един от по-големите манастири в Метеора, като в него живеят около 28 монахини

МАНАСТИР „СВ. ТРОИЦА“

Манастирът „Св. Троица“ е най-трудно достъпният, тъй като се извисява на 400-метрова скала, а достъпът до него става чрез 140 стъпала и тунели, изсечени в скалата. Днес „Св. Троица“ не е действащ манастир, но е отворен за посетители. Легендите обаче разказват, че преди векове, когато е бил основан през 1362 г. в него са живеели по 50 монаси, но в началото на 20-ти век останали едва петима.

МАНАСТИР РУСАНУ

Манастир „Св. Варвара“ или Русану е процъфтяващ женски метох с красиви градини, но и много посещаван от туристите. Но през  XVI век братята Йоасаф и Максим изграждат манастира в сегашния му  вид на мястото на руини на по-стар манастир, наричан Русану. В момента се населява от между 6 и 13 монахини, според различни източници. 

МАНАСТИР ВАРЛААМ

Варлаам е вторият по площ манастир в Метеора и най-населеният сред мъжките манастири – 7 монаси към 2015 г. За съжаление се оказа, че той е и един от най-комерсиализиращите се. Основан 1517 година като на върха на скалата се усамотил отшелника Варлаам, живял в бедност и самота.

МАНАСТИР „СВ. НИКОЛАЙ АНАПАФСА“

„Св. Николай Анапафса“, един прекрасен манастир,построен  на върха на скала, остава малко в сянката на Варлаам и Големия Метеор, но е не по-малко забележителен. Към 2015 г. в него живее един монах, но пък туристи не липсват. От терасата на покрива на манастира се разкрива величествена гледка към Кастраки, малко селце в подножието на Метеора, и към „иглата“, приютила руините на манастира Пантократор. Основан е през първото десетилетие на 14-ти век.

Леко уморени, но впечатлени от видяното се насочихме към близкото градче Каламбака, където разгледаме  магазин за икони и се запознаваме с начина по ,който се рисуват създават иконите .

По пътя спираме да обядваме в таверна .Обратно към Паралия Катерини .

Ден -последен от нашето пътуване .След закуска се отправяме към Солун . След като пристигнаме в Солун-започва нашето запознаване с града и неговите забележителности .Безспорно е ,че те са много, а времето е кратко затова се насочваме към най-важните ,ако може така да се нарекат забележителности на града .Автобуса преминавайки покрай тях намалява за да се направят  снимки. Поредната снимка е до Арката на Галерий.Останала до наши дни част от Арката на римския император Галерий,  е издигната за да ознаменува победата му над персите, както и ротондата „Свети Георги” в близост до нея са едни от най-древните и интересни обекти на града . Отправяме се  с автобуса към крепостта “Ептапиргио”- с прекрасна панорамна гледка към града и Термическия залив .Автобуса се движи в близост до крепостинте стени на стая град докато стигне до върха и до входа на крепостта .Свободно време за кафе и снимки .След това следва посещение на Църквата „Свети Димитър Мироточиви”,където са и мощите на светеца, покровител на град Солун. Площад Аристотел и крайбрежния булевард “Никис”, Бялата кула-сега действаща като музей, а в миналото използвана за затвор от  османската власт, където затворник през 1863 година е бил и Капитан Петко войвода. Не пропуснахме да се качим до върха ѝ и да се насладим на гледката отвисоко.

В края на нашата разходка се спираме до паметника на Аристотел и с радост казвам легендата за него . Като завършек на нашата кратка разходка в Солун казвам на туристите :

„Ако потъркате с пръст палеца на левия крак на паметника на Аристотел ще се сдобиете с мъдрост за цял живот.

Пътепис на ВЕНИ РАЧЕВА