Пътепис - Остров Лефкада

 Приятели, днес нашата разходка ще посветим на един от Йойнийските острови-Остров Левкада. Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море след Кефалония, Корфу и Закинтос. Разположен е над островите Итака и Кефалония, много близо до острова на Аристотел Онасис – Скорпиос.

Остров Лефкада е много зелен и планински, брегът му е нагърчен от заливчета с райски плажчета, морето е тюркоазено. Острова е родното място и на много известни личности в гърцката история , това са сопраното Агнес Балца, писателят Ангелос Сикилианос, и поетът Аристотелис Валаоритис. Преданията, които свързват древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита с Лефкада, със сигурност не са случайни – прелестният остров е повече от достоен за нея. Според митовете от Нос Лефкада започва най-краткият път към царството на Хадес – и именно там Афродита иска да сложи край на живота си, след като губи своя любим Адонис. Тя скача в морето, но Персефона – съпругата на Хадес, го моли да прости греховете на Афродита и да я върне в света на живите. Дали има някаква истина в тази история, или всичко е красива измислица, няма значение. Важното е, че и днес всеки турист може да се почувства като бог, когато стъпи на Лефкада: с планинския си релеф в центъра, великолепните гори и вълшебни пейзажи, както и едни от най-добрите плажове в цяла Гърция, разпрострели се по западния му бряг, Лефкада е истинско бижу в Йонийско море.

Хубавото е, че въпреки всичко това Лефкада си остава един от най-девствените острови в съседната ни държава. Повечето туристически атракции са съсредоточени на източното му крайбрежие, където сателитни островчета са разпръснати в морето. В останалата част и особено в по-отдалечените селца традиционната култура и обичаи продължават да са на почит. Животът на местните е запазил автентичния си характер и почти не се е променил в последните стотина години.

Лефкада е прочута със своите плажове – най-популярни са Егремни, Порто Кацики и Катисма, но има още десетки кътчета, покрити с топъл пясък или обли камъчета, на които можете да събирате тен, и то без да се притеснявате от многобройните туристи, които изпълват изпълват най-известните плажове, особено в летния сезон.

Бурното развитие на туризма по източното крайбрежие на Лефкада се дължи най-вече на почитателите на водните спортове – островът предлага перфектни условия за това. Най-популярното място е Нидри – някога рибарско селище с прекрасно разположение, но днес превърнато в ивица, пренаселена с туристи и магазини, без много останал плаж.. Задължително трябва да отскочите и до красивите водопади, които се намират на 3 км от Нидри.

Хубавото на Лефкада е, че до него се стига много лесно през тунел под морето, а после по мост над него (на югозапад от град Превеза) и не се налага да взимате скъп ферибот. Пътува се най-бързо по магистралата Егнатия Одос до град Янина и от там на юг. Времето за което ще стигнем до осрова е около 8-9 часа (в случай, че тръгвате от столицата), с 2 почивки. по 30 мин

 Столицата, град Лефкада е много красива, чиста и приятна за разходки и романтични вечери. Островът е пълен с италианци, които идват с ферибот от Бриндизи до Игуменица. За тях тук е по-евтино в сравнение с курортите им по Адриатическо море, а и самите те признават, че Йонийско море е по-чисто и по-синьо. На Лефкада, твърдят местните, се намират най-красивите плажове както казах по –горе в текста  в Йонийско море и вярвайте ми - така е,(след като съм  обиколила почти всички Йонийски острови). Те са разположени в западната част на острова и са достъпни най-вече с кола или по море с кораб . Вероятно сте ги виждали по снимките - стръмни бели скали, тюркоазено-синьо море с бяла пяна и жълт пясък, който на места преминава в дребни, овални камъчета. До най-хубавите плажове на о.Лефкада а и на Гърция - Порто Кацики и Егремни.Други фантастични плажове  са Катизма и Агиос Никитас. Най-хубавият плаж за семейства с малки деца е Микрос Гиалос – голям, плитък залив, без вятър и вълни и с кристално чиста вода, но е абсолютно задължително посещението и на гореспоменатите от мен плажове.Освен плажовете си островът е културен център на региона и има доста исторически забележителности, които могат да бъдат посетени От градчето Нидри тръгват различни туристически кораби, с които ще направим нашия целодневен круиз и ще видите красиви морски пещери, делфини, както и да поплувате в различни заливи. Сега ще Ви представя и програмата на круиза : От Нидри ни изпраща паметник на Онасис.

Ориентировъчна програма на круиза:  Еднодневен круиз по седемте Йонийски острова. Отпътуване Нидри.

Не забравяйте да вземете бански, хавлия и фотоапарат, защото ще се потопим в едни от най-красивите плажове на Йонийско море. Круиза започва в 10:00ч. Първата спирка е на плажа Порто Кацики (при позволяващи метереологични условия). Скалите над плажа са като обсипана със зеленина арка. До пясъка стигаш по малка козя пътечка. Всяка стъпка е истинско удоволствие и разкрива невероятна гледка. Най-красивият плаж на Йонийско море, спиращият дъха Порто Кацики. Свободно време за плуване.

Отправяме се към Кефалония и неговите разнообразни природни красоти - най- големият остров в Йонийско море с много промени в ландшафта. Дълги пясъчни плажове, живописни заливи с тюркоазено синя вода, впечатляващи пещери и редки геоложки формации пленяват посетителя. Разглеждане на курорта Фискардо, единственото селище останало недокоснато от земетресенията през 1953г. Кратък престой, за да се отпуснете в един от ресторантите за хранене и достатъчно време за разходка.

Следващата ни спирка е остров Итака - Островът на Одисей. Легендата разказва, че Итака е получил името си от първия заселник Итакус, един от синовете на бога на морето Посейдон, но най-вече е известен като родното място на хитроумния Одисей, който след цели 10 години лутане в Средиземно море успява да се пребори с волята на Боговете и да се добере до дома си. Гостоприемният романтичен остров Итака, предлага идеалното място за спокойна почивка и интересни обиколки. Хармонично съчетание на море и планина с магически приказни заливи и плажове. След това круизът продължава към малките сателитни островчета Меганиси и Скорпиос. Кратка спирка в залива на остров Меганиси, където се намира невероятна пещера Папаниколис. По времето на втората световна война пещерата е била използвана като скривалище на подводница Папаниколис. Навлизайки в пещерата, корабът ще спре за да направите едни от най-забележителните снимки, след което ще отпътуваме за остров Скорпиос - малък остров превърнат в малък частен рай от гръцкия корабен магнат Аристотелис Онасис. Тук той се венчава със съпругата си Жаклин Кенеди. На острова има и малък плаж, който носи името на Мария Калас и който напомня за предишната му бурна връзка с оперната прима. За да приключи пътешествието, в един от двата достъпни плажа на частния остров Скорпио. Точно там, където е акостирала лодката на бившия му собственик – Аристотел Онасинс. Там, където се е разхождала Джаки Кенеди, където е идвал Чърчил. Там, където сега е бъкано с повече охрана, отколкото е тази в близката база на НАТО. Защото островът е руски. Той формално се води на дъщерята на милиардера Димитрий Риболовлев Катерина и за него бе платено на внучката на Онасис Атина Русел 100 милиона евро. И в следващите 50 години, както е по гръцките закони, Риболовлеви ще стопанисват това късче от земята.
Но това не е всичко. Само записки на крак. Йонийската приказка просто трябва да се изживее. Иначе се губи чарът…

 На път към пристанището,поглед към остров Мадури, където се е родил и живял гръцкият поет Аристотелис Валаоритис. Около 18:00ч връщане в Нидри .

А сега следва да Ви запозная  и със забележителности на острова.По –голяма час са съсредоточени  в столицата на острова -град Лефкас .

На първо място — Археологическия, в който са събрани разни древни находки, изкопани на острова. Има си и Фолклорен музей. Но туристите представлява интерес и Музеят на грамофона. Намира са на главния площад на най-старата част от града. Това е малък, частен музей, открит през 1980-та год. Има неголяма, но поне за мен, забавна колекция от стари фонографи, грамофони, радиоапарати и музикални инструменти. И още разни джунджурийки, като стари вестници, стари пощенски картички, стари пищови и шпаги, парченца от бижута и монети. Следващия обект по нашата програма е :

Манастира „ Панагия Фанеромени”- построен 1634г., върху останките на древен храм, построен в чест на богинята Артемида. Мaнаcтир Пaнaгия Фанeрoмени (или сaмο Фaнeромeни) cе намирa нa хълм в мecтнοстта Фрини, нa 3 kм οтЛефкада  .
Мaнаcтирът e мнoгο стaр и е cъщecтвувaл ощe преди οсманckοтο и вeнeциaнcκoтο влaдичество, нο cлeд пοжар прeз 1887 е пοcтрoeн нaнοво в сeгaшния му вид. Пocвeтен e нa Св. Бoгοродицa, kοятο e патрοн нa ocтрοвa, и всяκа годинa в негο ce прοвeждaт различни църкοвни прaзненcтвa. В мaнаcтирa щe видите църkoвeн музeй, κaктο и малъκ морсκи музей. a в градинaтa има импрoвизирaн мaлъk зοопарκ c дοмaшни живοтни и птици. Пoнacтοящeн в манaстирa живетя няkолκο мοнаcи, кοитo пοcрeщaт посeтители вceκи дeн, c изκлючениe нa пeриοда между 14 и 16 чaсa
 Разходка и разглеждане на крепостта „ Св. Мавра”(Agia Mavra) – Средновековна крепост от 14 век, която била построена, за да защитава острова от набезите на пирати и турци. Групата се отправ якъм крепоста и там местния гръцки екскурзовод  ни представя историята за крепоста .
Ето и неговият разказ.

"Крепостта на Агия Мавра (Agia Mavra) e средновековна венецианска крепост от 14 век, която била построена, за да защитава острова от набезите на пирати и турци.
Замъкът на Агиа Мавра (известен също като Santa Maura) е стратегически разположен на остров Лефкада, отдясно на канала Drepanos, по който се минава по основата на стра ферибот.
Оригиналната сграда на замъка на Агиа Мавра е построена през 1300 г. от сицилианският майстор Йоанис Орсини с основна цел защита на новата столица на острова, който е прехвърлен на Лефкада от град Калигони. Замъкът е бил подложен на основен ремонт и е останал много добре запазен и до днешни времена. В най-добрите си дни, интериорът на този великолепен замък наброява площади, кули и административни сгради. Според историята, франкските рицари, които завладяват остров Лефкада в 1294 г., наричат замъка на Sainte Maure. За известен период от време целият остров Лефкада е кръстен Агиа Мавра. През 16 век венецианците поемат управлението на острова и на замъка.
В 1487, островът е бил превзет от османците и султан Баязид наредил изграждането на водопровод и мост, свързващ града с крепостта. През 1716 г., след като османците не е успяват да завладеят Корфу, венецианците успяват да се върнат в Агиа Мавра.
В красивия средновековен замък на Агиа Мавра можете да видите църквата Агия Мавра. Според историята, църквата е построена през 15-ти век от Елен Палеологина, който е построил този храм в чест на Агиа Мавра, светецът който защитава . Тя дойде града от прииждащата силна буря.
Днес замъкът е отворен за туристи, които го посещават в голям брой всяка година и в него се помещава различни културни събития по време на летния сезон.
До замъка е построена през 19 век и красивата фарова кула. Пътят за замъка се охранява от 4 топа - по един от всяка страна.

И така  ,ако все още не сте планирали как и къде да прекарате последните дни от лятото през септември, елате ,вижте забавлявайте се на ношното “Бяло парти „ на кораба на“ Македония палас „с капитан Костас .

И това пътешествие ще завърша с моето мото :

Когато напускаме някое място, ние оставяме нещо от нас след себе си. Ние оставаме там, дори да сме си тръгнали. Защото има места, пълни със смисъл, в които властва неопитомената вселена. Места, на които изтръпваме от възхищение, защото именно там сме оставили частица от душата си. Места, на които се случва неочакваното.

Пътепис

Вени Рачева