Карнавалът в Патра -2020

Карнавалът в Патра -2020
Продължителност: 5 дни / 3 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 


Цена от: 405 лв.

Програма
Карнавалът в Патра -2020

Автобусна програма 5 дни / 3 нощувки

Дати
28.02 - 03/04.03. /2020

Русе, Велико Търново - 425 лв
Казанлък ,Стара Загора -415 лв
София -405 лв


Вдните на карнавала настроението и духът му нахлува по улиците и във всеки дом на Патра и настройва ежедневието на жителите му в празничен ритъм. В периода на Заговезни в ахейската столица започва един уникален празник на живота. Хиляди посетители от цяла Гърция и света, се събират в Патра, за да изпитат невероятни мигове, изпълнени с цветове и музика. Историята на патринския карнавал започва в края на 19-ти в. Оттогава до сега всяка година става все по прочут с колорита си, като се превръща в едно от най-важните събития от този арт, не само в Гърция, но и в целия свят.

Първи ден :28.02.2020г.
Отпътуване от г.Русе в 20,30ч от паркинга на ЦЖПГара до Митница посока Велико Търново /22,00ч пред хотел Етър /–Казанлък-23,30ч ОМВ посока Стара Загора.

Ден втори :29.02.2020г.
Стара Загора –/00,15ч ОМВ –до Автогара Стара Загора /-София -3,30ч от Трафик маркет Сердика .По маршрут : София -Кулата – Солун – Верия – Янина – Арта .Преминава се през моста РИО – АНТИРИО – най-големият мост в света окачен на стоманени въжета, с дължина 2252 м. . Пристигане в Патра . Настаняване в хотел 3*. Свободно време и разходка и участие във вечерния парад на карнавала.Нощувка.

Трети ден .01.03.2020г
Закуска . Туристическа програма в Патра: църквата "Св. Андрей" - най-големият православен храм на Балканите, в който се пазят мощите на светеца, върнати от папата през 1964 г.; пешеходната улица "Трио Наваро" с множество кафенета и сувенирни магазини; площад "Псила Алония"; римският амфитеатър и древният римски одеон. Свободно време. .
Свободно време в Патра за включване в големия целодневен Карнавален парад в града. Карнавалът в Патра се слави, като най-големия и най-важния карнавал в цяла Гърция и се организира в чест на бога на виното Дионисий. Легендата разказва, че през зимата местните хора зоват чрез различни пиршества божеството да се събуди и да се прероди, носейки отново пролетта. В края на карнавала ритуално се запалва Кралят на карнавала, гърмят се фойерверки, навсякъде звучи музика и се слага край на карнавала.

Четвърти ден:
02.03.2020г.
Закуска.Свободно време или екскурзия по желание. Отпътуване за Олимпия - едно от светилищата на Зевс и мястото, където се провеждат първите Олимпийски игри. Посещение на древното селище: храмът на Хера; храмът на Зевс; Нимфиума; стадионът; статуята на Пеоний; Гимназионът; Палестрата. Свободно време с възможност за посещение на музея на Олимпия. По обяд отпътуване за Патра.

Пети ден:
03.03.2020г.Закуска.Отпътуване за България.Пристигане в София късно вечерта .В Русе –през нощта .

Цената включва:
• 3 нощувка със закуска хотел 2/3* в района на Патра
• транспорт с лицензиран микробус/автобус 3*според броя записани туристи
• екскурзоводско обслужване по маршрута
Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти:
• Посещение на Антична Олимпия -25,00евро за възрастен и 20,00евро за деца ;
• Доплащане за единична стая – 124 лв.
• медицинска застраховка – 10 лв./турист. Застраховката е „Медицински разходи при болест и злополука на туриста” за лица до 69 год., с покритие 5000 евро, валидна за чужбина, на ЗАД “Армеец“ с адрес на управление: гр. София ул. “Стефан Караджа“2 ЕИК:121076907.
• За лица над 70 до 85 години – 15 лв./турист.
• Застраховка допълнително покритие: отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя;
Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 20 дни преди тръгването.

ЗАБЕЛЕЖКА:
Застраховката „Отмяна на пътуване“ на ЗАД „Армеец“ е доброволна и е предназначена за лица, на които им предстои туристическо или бизнес пътуване на територията на България или чужбина. Сключва се срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застраховката се сключва в срок до 5 дни след деня на сключване на договора за туристическо пътуване, закупуване на самолетен билет или резервиране на хотела само при условие, че е извършено плащане (частично или пълно) и до началната дата на пътуването остават не по–малко от 10 дни. Застрахователната премия (цената на застраховката) зависи от застрахователната сума и дните от датата на сключване до края на пътуването. Застрахователната сума е в лева и се определя в зависимост от размера на цената за индивидуалното или групово пътуване, самолетните билети или хотелската резервация;

Такса прекратяване:
ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 20% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 14 до 10 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 70% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 9 до 3 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е под 3 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.
Необходими документи за резервация – 3 имена на латиница (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.
Необходими документи за пътуването - валидна лична карта или задграничен паспорт;
За лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител или двамата родители, оригинал и копия, валидна лична карта или паспорт, акт за раждане и преснимани копия.
Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.
Застраховката е “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“, “Репатриране вследствие злополука или акутно заболяване“, и “Спешна дентална помощ”.
За лица над 70 до 85 години - ПОКРИТИ РИСКОВЕ: “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“, “Репатриране вследствие злополука или акутно заболяване“.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи
7 дни преди датата на тръгване !!!

Забележки:
Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

Места за отпътуване и връщане по програмите:
Разград –Автогара Разград
Русе – паркинг на Централна ЖП гара
Велико Търново – пред хотел „Етър“
Габрово – Бензиностанция „Лукойл“ до Дома на „Хумора и Сатирата“
Стара Загора – бензиностанция ОМВ до Автогара
Казанлък – Паркинг – ОМВ, посока Стара Загора
София – Трафик маркет –Автогара „Сердика“

Интересна информация за карнавала в Патра

Патра се намира в най североизточната точка на о-в Пелопонес. По суша до него се достига през моста Рио - Антирио или моста на Коринтския провлак днес разделен от материка с Коринтския канал.

Първите сведения за карнавала в Патра датират от 1829 г.

Според историческите данни, всичко започнало от дома на патранския търговец Морети, където се състоял първият карнавален бал.
От 1860 г. карнавалът полека-лека започва да оформя собствения си специфичен стил. Освен това приема и чуждестранни влияния, като по този начин се асимилират и обичаите на други райони (йонийски, италиански, средиземноморски), които с времето станали неразделна част от карнавала.

С какво се отличава карнавалът в Патра?

„Булесите”
Οι «μπούλες»

Около 1860 г. по улиците на Патра се появили „Булесите”. Оттогава до днес те бележат началото на карнавала. „Булесите” били хора, които вместо маски по лицата си мажели сажди, за да не бъдат разпознати. Те бродели по улиците на града и се закачали с минувачите и жителите. Мишена на закачките на Булесите били и публичните личности на Патра.

„Играта на скритото съкровище”
Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού

Тя е корпусът на карнавала и парада. Независимо от датата на началото на Заговезни, тя започва в деня след празника на Св. Антоний (т.е. на 18 януари). Хиляди маскирани от всяка възраст и пол, участват в различните фази на играта по площадите и артистичните конкурси, като пантомима, танци, театрално представление, рисуване, карнавални инсталации и пр.
„Големият парад на малките”
Η Μεγάλη Παρέλαση των μικρών

Всяка Неделя на блудния син, хилядите малки маскари дефилират по улиците на Патра, като подлудяват зрителите с лудориите си. Бендът и мажоретките на общината придружават децата в този важен за тях момент.

„Дебелият четвъртък”
Τσικνοπέμπτη

Това е традиционен празник, който се провежда в предпоследния четвъртък на карнавала в квартал „Таси” и по улица „Герману”, където можете да видите много красиви сгради в неокласически стил. Тази вечер оживяват различни сатирични народни обичаи. Виното се лее обилно, както и мезетата и традиционната музика, изпълнена от местните оркестри

„Бурбули”
τα Μπουρμπούλια

Бурбулите са наложили участието си с течение на времето и сега са неразделна част от карнавала. В началото се заформили като спонтанно събиране на хора от всички възрасти, социални класи и различен произход, които имали за цел да заредят батериите си чрез добро настъроение, веселие и танци до побъркване.

През междувоенния период шоуменът Андреас Ловердос нарекъл с името „Бурбули”(букв. мезе от месо, което се вари) следобедните танци, които не изисквали някаква специална подготовка. Единственото, което било необходимо, било черно домино за дамите и обикновено, ежедневно облекло за господата.

Днес „Бурбулите” се провеждат през последните 15 дни в общинския театър "Аполон ". Жените с черно домино и маски на лицата доминират, като налагат волята си върху мъжкия пол, който участва с ежедневно облекло.

Входът за дамите с черно домино в театъра е безплатен.

.Уличен театър
Θέατρα δρόμου

Осъществява се през последната седмица на карнавала с гръцко и международно участие.


Цени

Дата от Русе В. Търново Казанлък Ст. Загора Пловдив София
28.02.2020 г. 425 лв. 425 лв. 415 лв. 415 лв. 405 лв. 405 лв.