Официална позиция на Вени Травел относно Извънредното положение в страната

 Официална позиция на ЕТ „ВЕНИ  ТРАВЕЛ – ВЕНЕЛИНА РАЧЕВА “  относно обявеното извънредно положение в страната

Актуализация 14.05.2020

 

Официална позиция на ЕТ „ВЕНИ ТРАВЕЛ „ относно обявеното извънредно положение в страната ни, обявено с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание, удължено до 13 май 2020г. съгласно Решение на Народно събрание, публикувано в ДВ бр.33/ 07.04.2020г. и обявената епидемична обстановка в сила от 14.05.2020 до 14.06.2020

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Благодарим на всички наши клиенти, които в добрите времена, за които сега се говори само в минало време, ни се довериха и споделяха радостните събития от своя живот, публикуваха снимки от своите почивки и екскурзии, споделяха радостта с приятелите си в социалните мрежи и се наслаждаваха на организираните от нас пътувания, които разработвахме с любов и професионализъм. В годините изградихме онази добра партньорска мрежа с партньори от чужбина, хотели, авиокомпании, транспортни фирми, и др., работихме спазвайки добрата търговска репутация и морал, плащахме навреме и доставяхме туристически продукти на своите клиенти с високо качество и на приемлива цена. Правим го защото сме професионалисти и обичаме това, което вършим, изпълняваме точно и в срок задълженията си за подготовка, договаряне и предплащане на туристическите пакети пакети, много преди началото на всеки сезон, за да може те достигнат на време до крайния получател - туристите. Винаги сме били коректни и сме се старали да изградим дългосрочни партньорски отношения. Вярваме, обаче, че партньорите трябва да бъдат такива както в добри, така и в трудни времена. Анализираме извънредната ситуация в България и по света, трудностите, пред които е изправена бизнес средата в този период и която просто затвори границите на държавите и градовете. За всички е ясно, че туристическата индустрия понася огромен удар, но най-важното в този момент е да остане, за да може да продължи да работи, включително и след отмяната на извънредното положение, което, както има начало, скоро ще има и край. Уверяваме Ви, че мислим една стъпка напред и за всички Вас трябва да е ясно, че Дружеството като Туроператор поддържа своята дейност през този период, включително и в името на своите потребители и служители, водейки непрестанно преговори със своите контрагенти - авиокомпании, транспортни фирми, хотели, чужди туроператори, на които всъщност е направило плащания авансово и в срок, за да гарантира екскурзиите и почивките Ви. Тези контрагенти, от своя страна, са направили плащания към всички свои доставчици за подготовка на туристическия продукт, защото това е принципът на работа на туристическия отрасъл.

Споделяйки горното, Ви моля да не забравяте, че и Туроператорът, заедно с цялата си агентска мрежа и всички останали Туроператори на територията на България, е потърпевш от случващото се, затова бързо пренастрои работния си режим, спазва препоръките на държавните органи и поддържа непрестанна връзка с Вас, на електронните ни адреси за кореспонденция.

Заради глобалния характер на кризата, за тези, които не успяха да ползват своите туристически пакети предвид Заповедта за забрана на пътуване, предлагаме вариант за един по дълъг период, до изтичането на който да може да направят този избор и да посочат или пакет - заместител със същото качество, цена и дестинация или да изберат изцяло нов туристически пакет за пътуване до 31.05.2022 г., като заплатената от Вас сума, ще може да бъде ползвана по новия договор, който ще подпишете когато Вие решите. Вярваме, че всеки един спор - настоящ и евентуален, може да бъде решен по пътя на преговорите и постигане на споразумение. Ето защо апелираме към Вас да направим такова, като в текста на същото сме предвидили и правото Ви да имате възможност да поискате пълно възстановяване на предплатената вече сума за пътуването, ако не сте се възползвали и не сте направили избор в уговорения в Споразумението срок до 31.05.2022 г. При постигането да доброволно и извънсъдебно уреждане на споровете по пътя на преговорите и подписването на Споразумение, Вие, освен че ще подкрепите нас, Вашите дългогодишни партньори, ще си спестите и много много неприятни моменти, допълнителни разходи и нерви, а най-вече енергия и време, които бихте могли да инвестирате в приятни емоции и пътуване по Ваш избор.

С грижа и уважение към нашите туристи, на които след отмяната на забраната за пътуване предстоят почивки и екскурзии, но към момента се притесняват да ги реализират, подготвихме следните варианти:

ВАРИАНТ 1

За резервациите, направени за пътувания през месец април 2020 г .За всички потребители, които имат Резервации за месец април 2020 за екскурзия или почивка се предлага пакет – заместител, който гарантира правото им да пътуват в същата дестинация, по същата програма или да почиват в същия хотел при вече обявената цена, но през месец юни ,септември и октомври  2020 или през месец април 2021 - по техен избор, като месеца следва да бъде избран и посочен в Споразумението с Туроператора до 30.04.2020 г.

ВАРИАНТ 2

За резервациите, направени за пътуване до 20 май 2020 .За всички потребители, които имат Резервация за пътуване до 20 май 2020 се предлага пакет – заместител, който гарантира правото им да пътуват в същата дестинация и да почиват в същия хотел при вече обявената цена, но през юни ,юли ,август , септември ,октомври 2020 или до 20 май 2021г. по техен избор, като месеца да бъде избран и посочен в Споразумението с Туроператора до 30.04.2020.

ВАРИАНТ 3

За платените резервации по програми на „ВЕНИ ТРАВЕЛ  “  за периода до 20 май 2020: За всички потребители, които не приемат вариантите № 1 до Вариант № 3, включително, се потвърждава възможността да използват цялата заплатена от тях сума по други програми на Туроператора до 31.05.2022 г. като за реализиране на това право е достатъчно подписване на Споразумение по образец. Поясняваме, че никой от потребителите не е длъжен към момента на подписване на Споразумението нито да избира дестинация, нито да прави конкретен избор на програма, което ще може да направи във всеки един бъдещ момент.

По отношение на резервации за предстоящи пътувания след 21.05. 2020 - до края на 2020 година, при евентуални откази от пътуване по същите, де се има предвид, че договорите са с условия за ранни записвания, което означава, че при отказ от пътуване от страна на потребителите, Туроператорът следва да прилага клаузите в договорите и да анулира резервациите, като задържи сумата на платения депозит.

Ваучерите на туроператор "Вени Травел", издадени във връзка с анулираните резервации заради корона-вируса са покрити от издадената "Застраховка на Туроператора" от ЗК "Лев ИНС".

ВАРИАНТ4

За всички резервации по ранни записвания, направени за отпътуване в периода от 22.05-11.06 .2020г. с дестинация Турция, Гърция предлагаме да пътуват при същите условия на заплатените почивки в период, който всеки един хотел е предоставил на "ВЕНИ ТРАВЕЛ ", за това всеки трябва да изпрати имейл с номера на договора си и ние ще му дадем вариантите. Клиента има право да приеме да използва депозираната сума, като аванс до края на 2021г.. или да избере друг период по-стандартни цени които са в сайта на ВЕНИ ТРАВЕЛ и доплати разликата в цената, като Туроператора ще направи всичко възможно да получи отстъпката за ранно записване на избраната нова дата за лято 2020. Всички резервации заследните дати по програми Турция –почивка :27.05.2020, 03.06.2020 и 10.06.2020 до Айвалък,Кушадасъ ,Дидим ,Мармарис , Бодрум и Анталия, моля потребителите да не прибързват да анулират ,а да  пренасочват почивката си тъй като на този етап Турския Туроператор –Хотела ,не възстановяват заплатени суми по ранни разервации по програми лято 2020 полета .

ВАРИАНТ5

За всички резервации по ранни записвания, направени за отпътуване в периода от 12.06-20.10.2020г. важат и са в сила клаузите на всеки договор, затова молим да не отказвате прибързано Вашата резервация!

 

Връщането на средства по Организирани пътувания се извършва според ЗМДИП - „ Чл. 25. Туроператор, който трябва да възстанови заплатена сума от пътуващ за туристическо пътуване, когато е било отменено поради обявеното извънредно положение, може да предложи на пътуващия ваучер за заплатената сума.

Ако пътуващият не приеме ваучера и при липса на друго споразумение за туристически пакет – заместител, между туроператора и пътуващия, туроператорът възстановява не по-късно от 12 месеца, считано от датата на отмяната на извънредното положение, всички плащания, които е  получил от пътуващия или от негово име. „

 

 

След отмяна/удължаване на епидемичната обстановка, която на този етап е до 14.06.2020г., ще актуализираме информацията, касаеща всички пътувания след 14.06.2020г.

 

Забележка: При физическа невъзможност Споразумението с Туроператора да бъде подписано и изпратено до 30.04.2020, изпращайте имейл с Вашето писмено съгласие на електронния ни адрес venitravel@abv.bg ;venitravel.sv@abv.bg . Подписаното от Вас Споразумение ще очакваме да получим след приключване на обявените мерки.

 

Оставаме на разположение, искрено надявайки се на разум, неемоционална преценка, с вяра във Вас като партньори, с които заедно и обединени можем да се справим, съхраним и изправим готови за нов старт и напред.

 

Град РУСЕ , 14.05.2020г.

С уважение: ВЕНИ ТРАВЕЛ