Министър Ангелкова след видеоконференция с колегите й от ЕС- за предложенията и решенията касаещи Туризма

Министър Ангелкова след видеоконференция с колегите й от ЕС: Предложихме единни правила в ЕС за пътувания, 20% от средствата за възстановяване да са за туризма и еврофонд за осигуряване на ликвидност на бранша.

"Сега е моментът всички българи да помогнем на страната си, избирайки я за своята макар и късна лятна почивка".

Единни правила в ЕС за поетапното отваряне на границите, както и по отношение  на пътуванията вътре в общността. Протокол за спазване на единни здравни стандарти, които туристите да съблюдават. Това са част от темите, които предложихме на вчерашната неформална  видеоконференция на министрите на туризма от държавите членки на ЕС в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.

На форума под надслов „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“ тя и нейни колеги министри са поставили също въпроса в подготвяния за ЕС Възстановителен план след кризата туризмът да има ключова роля. Обединихме се 20% от средствата в него да бъдат насочени към туризма, както и ЕС да създаде компенсационен фонд за пътуванията, който да осигури ликвидност за фирмите в сектора и защита на потребителите, каза българският министър.

Предложенията бяха подкрепени и от други държави, така ще можем да избегнем затворения кръг и неблагоприятните последици от нереализирани екскурзии. Апелирах да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези суми към държавите на принципа на солидарността, така работата ни ще е с една идея по-лесна, независимо от трудностите, акцентира министър Ангелкова.
Тя е изразила убеденост, че е необходима линия за грантови схеми, за да може не само бизнесът, но и държавата, и местните власти да имат възможност да ги ползват. В видеоконферентната среща участва еврокомисарят с ресор „Вътрешен пазар“ Тиери Бретон. Той е предложил да се организира среща на високо ниво само за туризма, на която да се обсъдят тези теми, информира министърът.
Друг важен момент в дискусията бе искането ни да се приемат по-гъвкави режими за визите за трети страни, като същевременно от решаващо значение е да се отправят ясни и позитивни посланията към туристите и така да се възвърне доверието им. Полагаме усилия да се предприемат стъпки за облекчаване на процедурите за издаване на визи за Русия и Турция, в координация сме с Външното ни министерство за обсъждане на въпроса, каза още министър Ангелкова.
Работим за подготовка на летен сезон у нас, който да стартира през юли, разбира се, всичко зависи от степента на разпространение на вируса, поясни министърът и благодари на премиера Борисов и Националния оперативен щаб за съдействието при разработване на плановете за възстановяване. Най-важно е да се опазят животът и здравето на хората според указанията и правилата на експертите. Фокусът този сезон ще е вътрешният туризъм, допълни министърът, обръщайки се към сънародниците ни: сега е моментът всички българи да помогнем на страната си, избирайки я за своята макар и късна лятна почивка! Тя подчерта изключително тежката криза, в която се намира отрасълът - не само у нас, но и в глобален мащаб. Важно е да обединим усилия като правителство, местни власти и бизнес, за да можем по-бързо да се възстановим от кризата. Стартирали сме дигитална кампания „Преоткрий България“ с послания да се върнем на местата у нас, които обичаме. Разработена е кризисна рекламна стратегия с акцент първо върху пътуванията в страната, след това към съседните държави, защото едва ли бързо ще се възстанови авиацията, а когато това стане, и към генериращите за България европейски пазари. Към момента след 15 юни няма информация за отмяна на резервации у нас.
Сега е много нужна европейска стратегия за възстановяване позициите на Европа като туристическа дестинация и всички трябва да предложат най-добрия начин тя да се промотира, коментира министър Ангелкова.   Предложили сме специалният план за възстановяване на ЕС да бъде обвързан с финансирането и да предлага ясни стъпки.
От позициите на създадената мобилизация с министрите на туризма от ЕС тя се обърна към сектора у нас с предложение заедно да се изпрати декларация или писмо, за да бъдат по-силни и защитени позициите на страната. Каузата е да се възстанови отрасълът, кризата ще ни направи по-обединени, подчерта министърът.   
Министерството на туризма ще продължи и насърчаването на организирания туризъм, както и стимулирането на чартърите към страната, но тези мерки зависят от отварянето на границите и от възможностите на бюджета.
Съществен момент е също управлението на морските плажове. След анализи министерството е направило предложения, където е възможно, на плажовете да се поставят безплатни чадъри и шезлонги или те да са на символични цени. Предстоят срещи с асоциацията на концесионерите, за да се вземе съвместно решение. Правят се изчисления за възможностите за безплатни или по-евтини плажни принадлежности в зависимост от това дали може да се намали концесионната такса, според търговските площи, разходите за поддръжка и изискванията на договорите. Едно е да говорим за плажовете в националните курорти, а друго - в малките населени места. Това ни кара да предложим различни опции.  Вече изпратихме до Министерството на здравеопазването предложенията ни за разполагане на чадърите и шезлонгите и дали има нужда от временна промяна за това лято.  Стартирали сме и изменения в наредбата за водното спасяване и отстоянието на спасителните постове. В помощ на туристите ще е също наше електронно приложение с информация за броя и разположението на плажните принадлежности, каза още министърът.
Тя увери, че предстои детайлно обсъждане и с МВР по отношение на последващия контрол, като се разчита и на отговорното поведение на туристите.
За да се намали опасността от заразата, министерството е разработило декларация за пътуване на туриста на собствен риск, подготвят се правила и препоръки за дейността на местата за настаняване в новата ситуация. Очакват се и единните европейски препоръки, но министерството е разработило вече свой вариант. Ще продължим да упражняваме контрол по Закона за туризма, предупреди министър Ангелкова.
Тя изказа загриженост от тежката ситуация в туристическия бизнес, който на практика не работи зарази пандемията. Имаме информация от сектора, че под 10% от хотелите планират да не отворят, но повечето се готвят и се надяват да има сезон. В подкрепа на бизнеса е важно да има възможност за ползване на грантови схеми за предприятията в сектора. Неслучайно и в момента по линия на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ може да се осигури ликвидна подкрепа от 3 хил. до 10 хил. лв.
Министерството финализира и система за ваучери за почивка, които ще са с различни опции - хора на първа линия, деца, ученици, пенсионери. Всичко зависи от бюджетните възможности. Те ще имат нетна стойност и ще покриват процент от сумата за услугите. Схемата ще бъде представена за обществено обсъждане, анонсира министър Ангелкова.