Екскурзии в България

Родопска омая
Маршрут: Русе-Велико Търново-Гоце Делчев-Батак-Велико Търново-Русе

Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт:

Дати:  04.09.2020 г., 18.09.2020 г.


Цена от: 368

Програма
16.04-20.04.2020
04.09 - 08.09.2020
18.09-22.09.2020

1 ден
Отпътуване от Русе -05.00 от ЦЖП Гара паркинг митница. Отпътуване за Гоце Делчев. Фотопауза в Омая - нетрадиционното ваканционно селище, разположено на територия от 500 дка. Приказната атмосфера е съпътствана от две езера, гори, поляни и множество приказни скали, седем къщи, сътворени от камък, глина и дърво - "Вълшебна", "Приказна" и "Горска", "Въздушна", "Черупка", "Тунели", "Езерна“.
Гоце Делчев – разходка в централната част и възможност за обяд. Отпътуване за с. Копривлен и настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден
Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскурзия до пещерата Алистрати и Кавала. Отпътуване за Гърция и посещение на пещерата Алистрати - шарената пещера с червени сталактити на бял фон, на 2 млн. години, една от най-красивите в Европа според National Geographic, както и клисурата Ангити. Река Ангиста е оформила уникално с пейзажа и флората си дефиле, което местните наричат „Враус”. Бреговете по дефилето са твърди и каменисти. Дълбочината на дефилето достига до 80 - 150 м. Пещерата Алистрати е един от най-значимите природни паметници в Гърция. Намира се на 6 километра от едноименното градче, в местността „Петрото” Открита е случайно през 1959г. от местни жители, ловци на диви гълъби. Входното помещение на пещерата е една красива зала с височина осем метра. От тази зала започват няколко галерии с голяма височина достигаща до 30 м. Основните сектори на пещерата са изложени вдясно и вляво от входа и започват от едно голямо помещение, залата за посрещане, която има размери 60 м. широчина, 100 м. дължина и 20-30 м. височина. Пещерата е благоустроена и отворена за посещение през 1998г. Разглеждане на пещерата. Около обяд отпътуване за Кавала. Туристическа програма в Кавала – обзорна обиколка на старият град, Имарета, крепостната стена на града с Водохранилището. Ще се любувате на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град - едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично“, къщата на Мехмед Али паша и неговият паметник, построен от жителите на гр. Кавала от благодарност за делата му. Ще посетим новата част на града, Старото и Новото кметство, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имате възможност да опитате вкусният гръцки гирос. След обяд завръщане в хотела. Нощувка.

3 ден.
Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на Никополис ад Нестум- основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис] от римския император Траян, в чест на победата му над даките. В превод от латински името му означава „град на победата, разположен при Нестос“.
Отпътуване за родопските архитектурни резервати - Лещен и Ковачевица.
      • ЛЕЩЕН - девствена природа и автентичност, усещане за завръщане към корените ни. Старинно селище със запазени стари български къщи. Голяма част от тях са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. В края на 19 и началото на 20 век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Църквата „Света Параскева“ е от 1833 година.
      • КОВАЧЕВИЦА - архитектурен резерват, където всяка къща има дървена табелка с името на стопанина си, където величествено се издига четириетажната камбанария, най-високата в Западните Родопи. Възникването на село Ковачевица е свързано с опитите за насилствено помохамеданчване на българското население през 1623-1625г. и по-късно през 1656г. Много българи, не желаещи да приемат исляма напускат домовете си и намират спасение в по-високите части на планините. С нарастването на селището, за обслужването на населението се появяват и развиват различни занаяти - земеделие, скотовъдство, строителство (дюлгерство). През цялото време на турското робство в с. Ковачевица не е имало турска администрация, което благоприятства за превръщането на селото в един от центровете на македонското национално-освободително движение. След обяд отпътуване за язовир Батак и Цигов чарк. Настаняване в хотела. Нощувка.

4 ден
Закуска. Отпътуване за пещерата Снежанка.
      • ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА - една от най-красивите пещери в България, събрала всички видове пещерни образования. Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. "Снежанка" се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранно желязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.
Отпътуване за гр. Пещера – разходка в централната част, възможност за обяд.
След обяд завръщане в хотела. Разходка сред красивата природа на язовир Батак и Цигов чарк. Нощувка.

5 ден
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за гр. Батак. Разглеждане на музейния комплекс с беседа. Посещение на Историческия музей. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от античността, средновековието, възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденският период.
Град БАТАК. В него през май 1876 година се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна турска войска от шест хилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква “Света Неделя”, в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква, превърната по-късно в музей. Свободно време в града. След обяд отпътуване за Русе.

Цената включва:
• транспорт,
• 4 нощувки със закуски
• екскурзоводско обслужване,
• Медицинска застраховка за лица до 69,99г

Цената не включва:
• лични разходи,
• Допълнителна екскурзия до пещерата Алистрати и Кавала – 25€ на турист без входните такси
• ориентировъчни входни такси - пещерата Алистрати - 6 евро, пещерата Снежанка - възрастни - 5 лв, деца и пенсионери - 3 лв.
• Застраховка допълнително покритие: отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя
• Медицинска застраховка – 2 лв./турист. Застраховката е „Медицински разходи при болест и злополука на туриста” за лица до 69 год., с покритие 5000 евро, валидна за чужбина, на ЗАД “Армеец“ с адрес на управление: гр.София, ул. „Стефан Караджа“2, ЕИК :121076907. Застраховката е “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“ За лица над 70 до 85 години - 3 лв. /турист
• Туристи над 69 год. до 85 год. доплащат за застраховка „Медицински разходи при болест и злополука на туриста“ – 15 лв./турист. Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие

Деца до 11.99 г. - 213 лв.
Начин на плащане: В брой или по банков път Депозит – 50%, доплащане до 30 дни преди отпътуване - по стандартните цени.

Минимален брой на туристите за осъществяване на екскурзията - 30 човека.
Срок за уведомяване на туриста в случай, че екскурзията няма да се осъществи - 7 дни преди датата на отпътуване.
Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
Туроператорът не носи отговорност, в случай че обектите не работят, поради климатични или други независещи от него обстоятелства.

Необходими документи:
Задграничен паспорт или лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител, освен паспорт или лична карта, е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/ и акт за раждане/+ копия/.

Туроператорът има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател “Армеец„ ЕАД със седалище и адрес на управление: София, „ул. Стефан Караджа“ 2, и с полица 18 280 1315 0000686935/07.12.2018г. валидна от 00.00ч на 05.01.2019 до 24.00ч на 04.01.2020г

Цени

Дата Русе Велико Търново
16.04.2020 г. 368 368
04.09.2020 г. 368 368
18.09.2020 г. 368 368