Екскурзии в България

Родопска омая
Маршрут: Русе-Велико Търново-Гоце Делчев-Батак-Велико Търново-Русе

Продължителност: 5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати: 


Цена от: 368 лв.

Програма
16.04-20.04.2020
04.09 - 08.09.2020
18.09-22.09.2020

1 ден
Отпътуване от Русе -05.00 от ЦЖП Гара паркинг митница. Отпътуване за Гоце Делчев. Фотопауза в Омая - нетрадиционното ваканционно селище, разположено на територия от 500 дка. Приказната атмосфера е съпътствана от две езера, гори, поляни и множество приказни скали, седем къщи, сътворени от камък, глина и дърво - "Вълшебна", "Приказна" и "Горска", "Въздушна", "Черупка", "Тунели", "Езерна“.
Гоце Делчев – разходка в централната част и възможност за обяд. Отпътуване за с. Копривлен и настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден
Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскурзия до пещерата Алистрати и Кавала. Отпътуване за Гърция и посещение на пещерата Алистрати - шарената пещера с червени сталактити на бял фон, на 2 млн. години, една от най-красивите в Европа според National Geographic, както и клисурата Ангити. Река Ангиста е оформила уникално с пейзажа и флората си дефиле, което местните наричат „Враус”. Бреговете по дефилето са твърди и каменисти. Дълбочината на дефилето достига до 80 - 150 м. Пещерата Алистрати е един от най-значимите природни паметници в Гърция. Намира се на 6 километра от едноименното градче, в местността „Петрото” Открита е случайно през 1959г. от местни жители, ловци на диви гълъби. Входното помещение на пещерата е една красива зала с височина осем метра. От тази зала започват няколко галерии с голяма височина достигаща до 30 м. Основните сектори на пещерата са изложени вдясно и вляво от входа и започват от едно голямо помещение, залата за посрещане, която има размери 60 м. широчина, 100 м. дължина и 20-30 м. височина. Пещерата е благоустроена и отворена за посещение през 1998г. Разглеждане на пещерата. Около обяд отпътуване за Кавала. Туристическа програма в Кавала – обзорна обиколка на старият град, Имарета, крепостната стена на града с Водохранилището. Ще се любувате на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град - едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично“, къщата на Мехмед Али паша и неговият паметник, построен от жителите на гр. Кавала от благодарност за делата му. Ще посетим новата част на града, Старото и Новото кметство, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имате възможност да опитате вкусният гръцки гирос. След обяд завръщане в хотела. Нощувка.

3 ден.
Закуска. Освобождаване на хотела. Посещение на Никополис ад Нестум- основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис] от римския император Траян, в чест на победата му над даките. В превод от латински името му означава „град на победата, разположен при Нестос“.
Отпътуване за родопските архитектурни резервати - Лещен и Ковачевица.
      • ЛЕЩЕН - девствена природа и автентичност, усещане за завръщане към корените ни. Старинно селище със запазени стари български къщи. Голяма част от тях са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. В края на 19 и началото на 20 век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Църквата „Света Параскева“ е от 1833 година.
      • КОВАЧЕВИЦА - архитектурен резерват, където всяка къща има дървена табелка с името на стопанина си, където величествено се издига четириетажната камбанария, най-високата в Западните Родопи. Възникването на село Ковачевица е свързано с опитите за насилствено помохамеданчване на българското население през 1623-1625г. и по-късно през 1656г. Много българи, не желаещи да приемат исляма напускат домовете си и намират спасение в по-високите части на планините. С нарастването на селището, за обслужването на населението се появяват и развиват различни занаяти - земеделие, скотовъдство, строителство (дюлгерство). През цялото време на турското робство в с. Ковачевица не е имало турска администрация, което благоприятства за превръщането на селото в един от центровете на македонското национално-освободително движение. След обяд отпътуване за язовир Батак и Цигов чарк. Настаняване в хотела. Нощувка.

4 ден
Закуска. Отпътуване за пещерата Снежанка.
      • ПЕЩЕРАТА СНЕЖАНКА - една от най-красивите пещери в България, събрала всички видове пещерни образования. Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. "Снежанка" се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранно желязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.
Отпътуване за гр. Пещера – разходка в централната част, възможност за обяд.
След обяд завръщане в хотела. Разходка сред красивата природа на язовир Батак и Цигов чарк. Нощувка.

5 ден
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване за гр. Батак. Разглеждане на музейния комплекс с беседа. Посещение на Историческия музей. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от античността, средновековието, възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденският период.
Град БАТАК. В него през май 1876 година се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна турска войска от шест хилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква “Света Неделя”, в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква, превърната по-късно в музей. Свободно време в града. След обяд отпътуване за Русе.

Цената включва:
• транспорт,
• 4 нощувки със закуски
• екскурзоводско обслужване,
• Медицинска застраховка за лица до 69,99г

Цената не включва:
• лични разходи,
• Допълнителна екскурзия до пещерата Алистрати и Кавала – 25€ на турист без входните такси
• ориентировъчни входни такси - пещерата Алистрати - 6 евро, пещерата Снежанка - възрастни - 5 лв, деца и пенсионери - 3 лв.
• Застраховка допълнително покритие: отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя
• Медицинска застраховка – 2 лв./турист. Застраховката е „Медицински разходи при болест и злополука на туриста” за лица до 69 год., с покритие 5000 евро, валидна за чужбина, на ЗАД “Армеец“ с адрес на управление: гр.София, ул. „Стефан Караджа“2, ЕИК :121076907. Застраховката е “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“ За лица над 70 до 85 години - 3 лв. /турист
• Туристи над 69 год. до 85 год. доплащат за застраховка „Медицински разходи при болест и злополука на туриста“ – 15 лв./турист. Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие

Деца до 11.99 г. - 213 лв.
Начин на плащане: В брой или по банков път Депозит – 50%, доплащане до 30 дни преди отпътуване - по стандартните цени.

Минимален брой на туристите за осъществяване на екскурзията - 30 човека.
Срок за уведомяване на туриста в случай, че екскурзията няма да се осъществи - 7 дни преди датата на отпътуване.
Няма паспортни, визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
Туроператорът не носи отговорност, в случай че обектите не работят, поради климатични или други независещи от него обстоятелства.

Необходими документи:
Задграничен паспорт или лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;
За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител, освен паспорт или лична карта, е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/ и акт за раждане/+ копия/.

Туроператорът има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател “Армеец„ ЕАД със седалище и адрес на управление: София, „ул. Стефан Караджа“ 2, и с полица 18 280 1315 0000686935/07.12.2018г. валидна от 00.00ч на 05.01.2019 до 24.00ч на 04.01.2020г

Цени

Дата Русе Велико Търново
16.04.2020 г. 368 лв. 368 лв.
04.09.2020 г. 368 лв. 368 лв.
18.09.2020 г. 368 лв. 368 лв.