в Румъния

Крайова- Дробета - Турно Северин – Железни врати
Продължителност: 3 дни / 2 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:  04.09.2020 г., 11.09.2020 г.


Цена от: 235 лв.

Програма
Програма

Ден 1.
Отпътуване от Русе в 06,30 ч. от Централна ЖП гара, паркинг „Митница“. Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока Крайова. Крайова - най-големият град в румънския регион Олтения. Създаден през XV в., градът притежава дълга и интересна история, както и уникално красива архитектура. Градът е свързан и с българската история- на 7 септември 1940 г. в румънския град е подписана Крайовската спогодба, съгласно която България си връща Южна Добруджа, отнета чрез Букурещкия договор от 1913 г.
Разходка из централния площад Михай Витязул с църквата Св. Троица, пеещия фонтан и статуята на Михай Витязул. Свободно време за разходка или за посещение на прочутия парк Николае Романеску, известен със изключителния си ландшафтен дизайн. В парка се намира и една от най-старите зоологически градини в Румъния (от 1906г.). Ботаническата градина, създадена в средата на XXв. за университета в Крайова, събрала растения от цял свят. Свободно време .Нощувка в хотел 3* .

Ден 2.
Закуска.Отпътуване за Дробета-Турно Северин – наследник на античния римски град Дробета, според историците най-старото римско селище в днешна Румъния. Съвременния град е основан от унгарците през 11 в. Един от символите на града е водния замък, както и останките от моста на римския император Траян и руините от средновековната крепост. Отпътуване в посока Оршова към хидроценталата Железни Врата и при желание посещение на музея към съоръжението. Железни Врата или Джердап/Сърбия/ е най-голямата речна клисура в Европа, на границата между Румъния и Сърбия, вблизост до българската граница, между крайните дялове на Карпатите и Стара планина. Дължината на клисурата е 109 км, водата в нея тече с много голяма скорост. В социалистическия период е използвано за построяването на два румънско-сръбски язовира за производството на електричество чрез ВЕЦ-овете Железни врати 1 и 2. При подходящи атмосферни условия възможност за разходка с лодка по Дунава(срещу допълнително заплащане). По време на разходката могат да се видят пещерата Поникова, манастира „ Мракония“ , табул на победата направен по заповед на Траян по случай превземането на Дакия от римските легиони, статуята на Дечебал, правен в продължение на 10 години - между 1994 и 2004 година от 12 скулптори, които са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Само носът на Дечебал е дълъг 7 метра дълъг и 4 метра широк. Вижда се надписът "Цар Дечебал, направен от Драган". Драган е бизнесменът, дарил 1 милион долара, за да се построи величественият образ като символ на храбростта на даките. Нощувка-3*.

Ден 3.
Закуска. Посещение на Архиеологическия парк Дробета, където могат да се видят руините на римското селище и останките на най- големият мост от древността - Траяновия мост, построен през 103-105 г. сл. Хр. Архитект на проекта е известният за времето си Аполодор, от Дамаск. Траяновият мост, най-дългият мост от Античността, е първият дълготраен мост над Дунав, свързвал бреговете на днешните Сърбия и Румъния. Мостът е бил с дължина над 1135 м и се е намирал над Дунав от Дробета-Турну Северин и пътя в скалите през пролома Железни врата до Кладово. Отпътуване за България.

Отстъпки :
За деца до 12г., настанени с двама възрастни в двойна стая: 30 лева отстъпка

Цената включва :
2 нощувки с 2 закуски в хотел „Континентал “ 3* или подобен в Турну Северин
Транспорт
Екскурзоводско обслужване
Посещение на Дробета Турну Северин, манастира „Св.Анна“, „Водичица“

Цената не включва:
Разходка с лодка по клисурата на Дунава – 20 евро възрастен, 15 евро - дете
Вход обекти: Музей „Железни Врата“- 10 румънски леи ; Археологически парк“Дробета“- 10 румънски леи ;
Разходи от личен характер
Доплащане за единична стая – 80.00 лв.
медицинска застраховка – 6 лв./турист. Застраховката „Медицински разходи при болест и злополука на туриста” за лица до 69 год., с покритие 5000 евро, валидна за чужбина, на ЗАД “Армеец“ с адрес на управление: гр. София ул. “Стефан Караджа“2 ЕИК :121076907. Застраховката е “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“, “Репатриране вследствие злополука или акутно заболяване“.
За лица над 70 до 85 години - 9 лв. /турист. ПОКРИТИ РИСКОВЕ: “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“, “Репатриране вследствие злополука или акутно заболяване“.
      • Всеки турист е длъжен да има медицинска застраховка по време на пътуване в чужбина, без значение дали я закупува от туристическата агенция, или се обръща директно към застрахователна компания. Ако медицинската застраховка не е сключена в офиса на фирмата, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се предостави копие от нея минимум 2 дни преди пътуване. (лично, по факс или e-mail).
Застраховка допълнително покритие : отказ от пътуване – 2-3% от цената на пакета според условията на Застрахователя ;
Всички такси за обекти са към дата 31,12,2019г.При промяна от страна на Репубика Румъния ще бъдат актуализирани в програмата .

Начин на плащане :
В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 20 дни преди тръгването.

Необходими документи за резервация:
3 имена на латиница (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.

Необходими документи за пътуването:
валидна лична карта или задграничен паспорт;
За лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител или двамата родители, оригинал и копия, валидна лична карта или паспорт, акт за раждане и преснимани копия.
Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:
7 дни преди датата на тръгване !!!

Забележки:
Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти! Всички упоменати часове са приблизителни!


Цени

Дата Русе Разград
10.04.2020 г. 235 лв. 245 лв.
24.07.2020 г. 235 лв. 245 лв.
04.09.2020 г. 235 лв. 245 лв.
11.09.2020 г. 235 лв. 245 лв.