Едно и дву - дневни

Перущица - Брацигово - Батак - Пещерата Снежанка
Продължителност: 2 дни / 1 нощувки

Транспорт: Автобус

Дати:  05.06.2021 г., 21.08.2021 г., 23.10.2021 г.


Цена от: 139 лв.

Програма
Програма:

Първи ден
Отпътуване с автобус от Русе в 6:00 ч. от Централна ЖП гара, Митница, в 07:00чСвищов . от В.Търново- паркинга пред х-л „Етър“в 08:15 ч. от Габрово, от Лукойл до „Дома на хумора и сатирата“9,00ч. Отпътуване посока Пловдив за Перущица. Посещение на Историческия музей на града. Интересни са оригиналната въстаническа униформа от 1876 г., пушката на Спас Гинов (една от жертвите на клането в Перущица при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., който първо убива семейството си, след това и себе си, за да не попаднат в ръцете на османците), картината “Защитата на Перущица” от художника Д. Добрев, лични вещи и оръжие.
Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и 7 дни са се сражавали за живота и свободата си. Строена е от брациговски майстори през 1847 – 1848 г. На голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите, а близо до саркофага е поставена скулптурната група “Кочо”. Въстаникът Кочо Честеменски е един от многото перущенци, сложили край на живота си заедно със семействата си, за да не попаднат в ръцете на турците.
Посещение на „Даново училище“ е построено през 1850 год. „Даново училище“ е построено през 1850 година със собствени средства на родолюбивите и жадни за просвета перущенци. Първият учител в него е известният с книжовната си и издателска дейност български възрожденец Христо Груев Данов (1828-1911). Той въвежда светско образование по взаимоучителния метод, открива неделно училище и ратува за образование на момичетата. В сградата на училището през 1869 год., Васил Левски основава местния таен революционен комитет в Перущица. Към момента в бившето училище се помещава картинна галерия.
Отпътуване за Брацигово. Посещение на Историческия музей. Централно място в експозицията е отделено на подготовката и избухването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт. Тук може да се види единственото оригинално черешово топче в България. Сред експонатите са оригинали пушки, ятагани и пищови, а също и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова. От 2009 г. на третия етаж на музея има картинна галерия, в която са показани творби на различни български художници.Част от експозициите на музея е и къщата музей „Васил Петлешков”. Васил Петлешков (1845 г. – 1876 г.) е български революционер, водач на Априлското въстание в града. Къщата- музей отваря врати за посетители през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание. Разглеждане на етнографски комплекс Поповата къща. През 1981 г. в Поповата къща в града е открита експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа. Посетителите могат да видят и кондиката (устава) на дюлгерския еснаф. Тук е съхранен и прочутият речник на майсторите, състоящ се от около 700 думи, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята. Настаняване в хотел. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Тръгване за пещерата „Снежанка“. Разстоянието от паркинга до пещерата 3 км се изминава пеша през гора. Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност от 14.03.1961 г. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.
Отпътуване за гр. Батак. Разглеждане на музейния комплекс с беседа. Посещение на Историческия музей. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от античността, средновековието, възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденският период.
Град БАТАК. В него през май 1876 година се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна турска войска от шест хилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква “Света Неделя”, в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква, превърната по-късно в музей. Свободно време в града. Обяд.
Отпътуване за Габрово, В.Търново и Русе. Пристигане късно вечерта.

Цената включва:
• транспорт
• нощувка, закуска в хотел 3* в к.к Пампорово /хотел Снежанка или подобен/
• Медицинска застраховка за лица до 69,99г
• екскурзоводско обслужване
• беседи за туристическите обекти, където се предлагат такива.

Цената не включва:
• входни такси
• храна.

Отстъпки:
• За деца до 12 г. -10% лв. намаление от обявената цена.

Допълнителна информация - Входни такси за обектите:
Пещера Снежанка: Входна такса - 4 лв., за учащи – 3 лв. Групи се сформират на всеки час.
Исторически музей Перущица: За възрастни - 2.00 лв., За учащи и пенсионери - 1.00 лв.
Исторически музей Брацигово: възрастни – 2 лв., учащи и пенсионери – 0.50 лв.
Исторически музей Батак, църква костница „Света Неделя” и Балинова къща - закупува се един билет, с който се разглеждат и трите музейни обекта. Възрастни - 2 лв., Учащи и пенсионери - 1 лв.

Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 30% и се доплаща до 14 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност. Необходими документи за пътуването - валидна лична карта.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!
Срок за уведомление при не достигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!

ВАЖНО!
Посещението на обектите не е задължително .Входните такси се заплащат на място пред обекта от всеки турист !
• лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
В автобусните екскурзии задължително се спазват епидемичните мерки наложени на територията на Република България
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
За деца до 12 год. -10% намаление от цената
Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50% и се доплаща до 14 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност. Необходими документи за пътуването - валидна лична карта.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!
В автобусните екскурзии задължително се спазват епидемична мерки наложени на територията на Република България .

Такса прекратяване:
ако прекратяването е до 60 дни преди датата на отпътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети);
ако прекратяването е от 59 до 30 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
ако прекратяването е от 14 до 0 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева;

ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

Туроператор „Вени Травел – Венелина Рачева“ има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател ЗК“ЛЕВ ИНС„ АД със седалище и адрес на управление: София, бул. „Симеонско шосе“ 67 А, и с полица 13062110000221 от 10.03.2021 г. валидна от 00:00 часа на 13.04.2021 г. до 24:00 часа на: 12.04.2022 г.
Цени

Дата Русе
05.06.2021 г. 139 лв.
21.08.2021 г. 139 лв.
23.10.2021 г. 139 лв.